Heuristic procedures for the lot sizing problem with assembly structures
  1. Tez No: 9663
  2. Yazar: ORHAN İRFANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme ihtiyaç Planlaması, Birleşim Envanter Ağları, Seri Envanter Ağları, Çok Kademeli Ismarlama Miktarı Saptanması, Material Requirements Planning, Assembly Inventory Networks, Serial Inventory Networks, Multi-level Lot Sizing Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET BİRLEŞİM ENVANTER ASLARINDA KAFİLE BÜYÜKLÜKLERİNİN TESPİTİ İÇİN SEZGİSEL YÖNTEMLER İRFANO?LU, ORHAN Yüksek Lisans Tezi »Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ömer KIRCA Mayıs 1990, 66 sayfa Ismarlama miktar anan saptanması, Malzeme ihtiyaç Planlamasa sistemlerinin en önemli karar aşamasıdır.* Bu amaçla soruna kısmen/bütün destek sağlayacak yöntemler geliştirilmiş ve etkileşimli yazılım olarak bilgisayar destekli üretimin hizmetine sunulmuştur. Problemin masraf kaynağı, envanter ağı, kapasite kısıtı ve diğer birkaç alandaki tariflerine göre bu yöntemler farkla başarılar gösterirler. Çok aşamalı ısmarlama miktara saptama problemleri MİP çerçevesi dışında da epeyce ilgi çekmektedir. Yakın zamana kadar yapılan araştırmalarda, daha hızlı sonuca varacak sezgisel yöntemler ve optimal yöntemler için ümit veren bu alanda en gelişmiş iyileştirme yöntemleri uygulanmaktadır. Bu çalışmada da çok aşamalı ısmarlama miktarının belirlenmesi problemi için bir sezgisel yöntem önerilmektedir. Bu çalışma, envanter masraflara ve ayar masraflara üzerinde bir dizi değişiklikler yaparak seri ürün ağlarında en iyi sonucu veren bir yöntemin birleşim ürün ağlar ana uygulanmasana içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEURISTIC PROCEDURES FOR THE LOT SIZING PROBLEM WITH ASSEMBLY STRUCTURES İRFANO?LU, ORHAN Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Ömer KIRCA May 1990, 66 pages Lot-sizing is the most important decision aspect in the performance of the material requirement planning (MRP) system. For this purpose many partial/complete lot-sizing optimization algorithms are developed and being used in interactive software on many computerized production systems. Depending on the description of the problem in terms of cost criteria, inventory network type, capacity and others, algorithmic applications' differ in overall performance. Even multi-level lot-sizing problems have attracted considerable attention outside MRP environment. In recent studies some improved optimization techniques are being directed to that problem which restores hope for swifter heuristics and optimal algorithms. In this study a search for a new multi-level lot- sizing heuristic have been established. This heuristic depends on application of an optimal algorithm for serial product structures upon assembly structures using a series of modifications on set-up/holding costs.