Analysis of initialization bias in simulation
Benzetim modellerinde başlangıç yanlılığı analizi
- Tez No: 9664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzetim modelleri, başlangıç yanlılığı, simulation, initialization bias
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Başlangıç koşulları, benzetim modellerinde yansız sonuçlar elde edebilme konusunda önemli problemler yaratmaktadır. Başlangıç problemi ile ilgili bazı yöntemler benzetim modellerinin başlangıcındaki gözlemleri belli bir noktaya kadar hesap dışı bırakarak bu problemi çözmeye çalışmaktadır. Başlangıç yanlılığını azaltmak için yeni bir yöntem, ters yönde bir başlangıç yanlılığı da sağlayarak birbirlerinin etkisini azaltmaya çalışmaktır. Bu çalışmada, yeni yöntemin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır. Geliştirilen yöntem bazı rassal süreçler üzerinde denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a simulation study, it is difficult to assign initial conditions according to the equilibrium state probability distribution of the random variable in the system to obtain unbiased experimental results. Some approaches for dealing with start-up problem delete the observations at the beginning of a run up to a truncation point. Antithetic bias reduction (ABR) procedure is an alternative approach for dealing with start-up problem. In this study, a new procedure is developed by introducing some extensions to the ABR procedure in order to reduce the effect of initialization bias. The new procedures perform satisfactorily in simulating a fairly wide range of stochastic process.