Ekim öncesi tohum uygulamalarında kullanılabilecek en iyi katı taşıyıcı (matris) materyali seçimi ve etkin karışım oranlarının belirlenmesi
Assessment of best solid carrier (matrix priming) materials and their active mixture ratios for presowing seed treatments
- Tez No: 96643
- Danışmanlar: PROF. DR. BENİAN ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Carrot, Solid materials (Matrix) and osmotic Priming Treatments
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ekim Öncesi Tohum Uygulamalarında Kullanılabilecek En İyi Katı Taşıyıcı (Matris) Materyali Seçimi Ve Etkin Karışım Oranlarının Belirlenmesi İŞÇİ, Burçak Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian ESER Temmuz 2000, 69 Sayfa Katı taşıyıcılar aracılığı ile tohum muamelesinde ( Matris Priming ) kullanılabilecek en etkin materyal ve karışım oranlarım belirlemek amacı ile, vermikülit ve perlitin 10 farklı karışım ( tohum: katı taşıyıcı:su ) kombinasyonunda muamele edilmiş Havuç (cv.Nantes) tohumlan, 15 ve 25 C°'lerde çimlenme ve çıkış denemelerine alınmışlardır. Bu sonuçlara göre belirlenen en iyi materyal ve karışım oram uygulaması ayrı bir denemede, PEG6000 petri ve havalandırılmış kolon uygulamaları ile karşılaştınlmıştır. Sonuçta, 15 ve25 C°'lerde çimlenme ve çıkış oranlarında önemli bir fark olmamasına karşın, ortalama çimlenme ve çıkış zamanı değerleri açısından Vermikülit 5,0:4.5:25 karışım oranının en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir.Bu uygulamanın, PEG6000 petri ve havalandırılmış kolon uygulamaları ile yapılan mukayeseleri sonucunda, 15 ve 25C°'lerde ortalama çimlenme ve çıkış zaman değerlerinde önemli fark saptanmıştır. Vermikülit ve havalandırılmış kolon uygulaması, kontrol ve petri uygulamalarından daha iyi sonuç vermiştir. Anahtar kelimeler- Havuç, Katı taşıyıcı(matris) ve Osmotik Tohum uygulamaları.
Özet (Çeviri)
Assessment Of Best Solid Carrier (Matrix Priming) Materials And Their Active Mixture Ratios For Presowing Seed Treatments İŞÇİ, Burçak MSc in Agricuture Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Benian ESER July 2000, 69 pages In order to determine the best solid carrier materials (matrix priming) and their most effective mixtures, which can be used at presowing seed treatments, carrot seed (cv. Nantes) treated with ten different mixtures ratios of Vermiculit and Perlit were germinated at 15°C and 25°C. According to the result of this experiment, the effect of the best materials and mixtures ratios was also compared with the other presowing seed treatments such as PEG- 6000 in petri dishes and in Bubble colon. As a result, Vermiculite with 5,0:4,5:25 (seed (gr): solid material (gr): water (ml)) ratio gave the best result and mean germination and emergence time values decreased although, any significant effect was not determined at the rate of germination and emergence values. At the second part of experiment, Vermiculite and Bubble colon methods gave the best result and were caused to decrease mean germination and emergence time values at 15°C and 25°C.