Ekim öncesi uygulamaların tuzlu koşullarda patlıcan (Solanum melongena L.)'da tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkisi
The effect of pre-sowing treatments on seed germination and seedling growth in eggplant (Solanum melongena L.) under salinity conditions
  1. Tez No: 574469
  2. Yazar: FİGEN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuz stresi, patlıcan (Solanum melongena L.), tohum uygulaması, çimlenme, fide, Salt stress, eggplant (Solanum melongena L.), seed treotvent, germination, seedling
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma tuz stresi altında patlıcanda bazı tohum uygulamalarının [(tiyamine (0,50, 0,75, 1,00 µM) ve glisin betain (GB) (5, 10, 25 µM)] tohum çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2014-2015 yıllarında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalına ait laboratuvar ve iklim odasında yürütülmüştür. Çalışmada, tuz stresinin patlıcanda çimlenme oranı ve ortalama çimlenme süresini önemli seviyede olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, Tiamin ve glisin betain uygulamalarının kontrole göre çimlenme oranını artırdığı ve ortalama çimlenme süresi ve tuz stresinin olumsuz etkisini azalttığı saptanmıştır. Çimlenme oranı ve ortalama çimlenme süresi için en iyi uygulamanın 25 µM GB olduğu gözlemlenmiştir. Benzer şekilde, tuz stresi patlıcanda fide yaprak alanı, yaprak sayısı, gövde çapı, kök ve yaprak yaş ve kuru ağırlık gibi bitki gelişim parametreleri üzerine olumsuz etki yapmıştır. GB ve Tiamin tohum uygulamalarının tuz stresi altında yetiştirilen patlıcan fidelerinde incelenen bu parametreleri uygulama yapılmayan kontrole göre iyileştirmiş ve tuz stresinin olumsuz etkilerini azalttığı belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre tohumdan uygulanan Tiamin ve GB patlıcanda tuz stresinin olumsuz etkilerini azaltmada alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. 2019, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of some seed applications [(thiamine (0.50, 0.75, 1.00 µM) and glycine betaine (GB) (5, 10, 25 µM)] on seed germination and seedling growth in eggplant under salt stress. The experiment was carried out in the laboratory and climate room of Atatürk University Faculty of Agriculture Horticulture Department in 2014-2015. In this study, it was revealed that salt stress negatively affected germination rate and germination rate in eggplant. However, it was found that thiamine and glycine betaine applications increased germination rate, decreased the negative effect of mean germination time and salt stress compared to control. The best practice for germination rate and average germination time was observed to be 25 µM GB. Similarly, salt stress had a negative effect on plant growth parameters such as seedling leaf area, number of leaves, stem diameter, root and leaf age and dry weight. In the eggplant seedlings grown under salt stress of GB and thiamine applications, these parameters were improved compared to untreated control and decreased the negative effects of stress. According to the results from the research, thiamine and GB applied from seed can be used as an alternative method to reduce the negative effects of salt stress in eggplant. 2019, 52 pages