BSM-2 manyetik süseptibilite ölçme sistemi ile metal iyonları katılmış sentetik zeolitlerin manyetik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of magnetic properties of metal ions added synthetic zeolites by BSM-2 magnetic susceptibility measurment system
- Tez No: 96644
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik süseptibilite, Zeolitler, İyon, Katmak
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET BSM-2 MANYETİK SÜSEPTİBİLİTE ÖLÇME SİSTEMİ İLE METAL İYONLARI KATILMIŞ SENTETİK ZEOLİTLERİN MANYETİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ İKİZ, Remzi Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Recep YANIK Aralık 1999, 71 sayfa Bu çalışmada, öncelikle, özünü 2 Tesla'ya kadar manyetik alan elde edilebilen elektromıknatısın oluşturduğu manyetik süseptibilite ölçme sistemi kuruldu. Literatürde kalibrasyon maddeleri olarak bilinen CUSO45H2O, C0CI26H2O, CuCİ2 ve Saf Ag örneklerinin oda sıcaklığında manyetik süseptibiliteleri ölçüldü ve sırası ile CGS birimlerinde; +6.022 x 10“6, +40.211 x 10”6, +8.021 x 10“6 ve -0.186 x 10”6 değerleri bulundu. Bu değerlerin literatür değerleri ile büyük uyum gösterdiği saptandı. İkinci aşamada, kalibrasyonu iyi yapılmış olan bu ölçü sistemi ile, yapısal ve elektriksel özellikleri bilinen Sentetik Zeolit 13X ve 3 A örneklerinin oda sıcaklığında manyetik süseptibiliteleri ölçüldü. Ayrıca Sentetik Zeolit 13X ve 3 A örnekleri içine Cu2+ ve Fe3+ iyonları katılarak, manyetik özelliklere olan etkileri değerlendirilmiştir.VI Sonuç olarak, bu çalışmada, iyi kalibre edilmiş bu ölçü sistemine bazı ilaveler yapılarak, manyetik süseptibilite ölçümü konusunda daha ileri çalışmalara olan gereksinim belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF MAGNETIC PROPERTIES OF METAL IONS ADDED SYNTHETIC ZEOLITES BY BSM-2 MAGNETIC SUSCEPTIBILITY MEASUREMENT SYSTEM İKİZ, Remzi M. SC in Physics Supervisor : Prof. Dr. Recep YANIK December 1999, 71 pages The main part of this thesis is the establishment of a magnetic susceptibility measurement system which is based on an electromagnet with a field upto 2.0 tesla. Magnetic mass susceptibility measurements for samples of CUSO45H2O, C0CI26H2O, CuCb and pure Ag, which are known in the literature as calibration materials, have been made in room temperature. The measured values are, respectively, +6.022xl0“6, +40.21 IxlO”6, +8.021x1 0“6 and -0.186xl0”6 in cgs units. It was found that these measured values are in good agreement with those of the literature. In the second part, using the well-tested measurement system, the magnetic susceptibility of sythetic zeolites 13 X and 3 A, whose structural and electrical properties are well-known, have also been measured. In addition, Cu2+ and Fe3+ ions were added into the