Yüksek gerilimin bazı bitkilerde hormon içeriği ve fizyolojisi üzerine etkileri
The Hormone content of high voltage at some plants and its effect on the physiology
  1. Tez No: 96646
  2. Yazar: MİNE HATİPOĞLU (YAĞCI)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİHA GEMİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek gerilim, ABA, IAA, GA3, High voltage, ABA, IAA, Ga3
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET YÜKSEK GERİLİMİN BAZI BİTKİLERDE HORMON İÇERİĞİ VE FİZYOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİLERİ HATİPOĞLU (YAĞCI), Mİne Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Meliha GEMİCİ Ocak 2000, 56 Sayfa Bu tezde enerji nakil hatlarından doğan yüksek gerilimin Ege Bölgesi'ndeki bazı bitkilerin endogen hormon içeriği ve fizyolojisi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada doğal ortamlarında bulunan Juglans regia (ceviz), Cerasus avium L. Moench (kiraz), Olea europaea L. (zeytin), Elaeagnus angustifolia (iğde), Pinus pinea (çam) kullanılmıştır. Yüksek gerilime maruz kalan bu bitkilerin endogen hormonlarından ABA stres hormonunun kontrol gurubu bitkilere göre artmış, IAA'nm ise azalmış olduğu görülmüştür. Ayrıca bu bitkilerin klorofil miktarlarında da kontrollere oranla azalma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yüksek gerilim bitki gelişimini olumsuz yönde etkilemekte, ancak bitki morfolojisinde çok fazla değişikliğe sebep olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE HORMONE CONTENT OF HIGH VOLTAGE AT SOME PLANTS AND ITS EFFECT ON THE PHYSIOLOGY HATİPO?LU (YA?CI), Mine MSC in Biology Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha GEMİCÎ January 2000, 56 Pages In this thesis the endogen hormone content of some plants in the Aegean Area exposed to high voltage caused by electrical power transmission line and its effects on the plants physiology is studied. At this study Juglans regia (walnut), Cerasus avium L. Moench (cherry), Olea europaea L. (olive), Elaeagnus angustifolia (oleaster), pinus pinea (pine)in their natural surrounding is used. At the plants exposed to high voltage it is observed that the ABA stress hormone of the endogen hormones has increased, but the IAA has decreased in comparison to the control group plants. Further, compared with the control group plants at the Chlorophyll-quantity of these plants a decrease is perceived. As result high voltage effects the plant's development in a negative form but does not cause a big change on the plant's morphology.