İn vitro koşullarda galeria mellonella'nın kan hücrelerine 20-hidroksiektizon ve phytohemagglutinin'in etkisi
In vitro conditions effect of 20-hydroxyecdysone and phytohemagglutinin on blood cells of galleria mellonella
- Tez No: 96645
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE KARAÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Plazmatosit, granulosis 20-hidroksiektizon (20E), phytohemagglutinin (PHA), in vitro, Galleria mellonetta, Plasmatocyte, granulocyte, 20-hydroxyecdysone (20E), phytohemagglutinin (PHA), in vitro, Galleria mellonella
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET IN VITRO KOŞULLARDA GALLERIA MELLONELLA'NTN KAN HÜCRELERİNE 20-fflDROKSİEKTİZON VE PHYTOHEMAGGLUTİNİN'NİN ETKİSİ KZETOGLU, Savaş Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Sabire KARAÇALI Ocak 2000, 39 Sayfa Bu çalışmada, in vitro koşullarda 20-hidroksiektizon (20E) ve phytohemagglutinin (PHA)'nın farklı konsantrasyonlarının (10ul/3ml ve 30u,l/3ml) Galleria mellonella hemositlerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaç için, hemosit kültürü Grace'in böcek ortamında gerçekleştirildi. 3 gün süreyle, hücreler inverted mikroskop altında sayılmıştır ve fotoğrafları çekilmiştir. Elde edilen sayılar, tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Total hücre sayısını elde etmek için, plazmatositler, granulositler ve diğerleri başlığı altında diğer hücreler ayrı ayrı sayıldı. Toplam hücre sayısına bakıldığında, 2. gün hücre sayılarındaki artış istatistiksel açıdan bütün uygulamalarda önemli ve anlamlı bulunmuştur. Kontrol gruplarındaki bu artışın kaynağı özellikle granulosit sayısındaki artışa dayanır. Düşük 20-hidroksiektizonVI uygulaması daha etkili bulunmuştur. Granulositlerde 2. gün elde edilen artış daha fazla olmasına rağmen, plazmatosit değeri kontrol grubu değerlerine kıyasla önemli ve anlamlı bulunmuştur. Yüksek 20E uygulamasında plazmatosit sayısındaki değişiklikler önemli bulunmamıştır. Düşük PHA konsantrasyonundaki artış toplam hücre sayısı bakımından anlamlı bulunmasına karşın, hücre tipleri açısından istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN VITRO CONDITIONS EFFECT OF 20-HYDROXYECDYSONE AND PHYTOHEMAGGLUTTNIN ON BLOOD CELLS OF GALLERIA MELLONELLA IZZETOGLU, Savas M.SC in Biology Supervisor: Prof.Dr. Sabire KARAÇALI January 2000, 39 Pages In this study, in vitro conditions, the effects of different concentrations (10uJ/3ml and 30jil/3ml) of 20-hydroxyecdysone (20E) and phytohemagglutinin (PHA) on hemocytes of Galleria mellonella were investigated. For this purpose, the hemocyte culture was performed in Grace's insect medium. During a period of 3 days the cells were counted under an inverted microscope and their pictures were taken. Obtained numbers were evaluated with one way variance analysis (ANOVA). For obtaining total cell number, plasmatocytes, granulocytes and other all types under the others title were counted separately. According to total cell number, the increases in the cell number were found statistically most excess and important in the second day ofall applications. Source of this increase in control group bases on, especially, the increase in granulocyte number. The low 20E application was found more effective. Although obtained increase in cell number for second day in granulocytes was more excess, the value for plasmatocytes was found important and meaningful in comparison with control group values. In high 20E application, the alterations in plasmatocyte number were not found important. Despite, it was found meaningful increase in low PHA concentration in respect of total cell number, a difference important for statistically was not found in terms of cell types.