Elbistan (Kahramanmaraş) ve Elazığ civarındaki Ophisops elegans (Sauria: Lacertidae) populasyonları üzerine taksonomik ve biyolojik bir araştırma
The taxonomic and biological investigations on the Elbistan and Elazığ populations of Ophisops elegans (Sauria: Lacertidae)
  1. Tez No: 96647
  2. Yazar: GÜL HAMAMCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. VAROL TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: O. elegans, Elazığ, Elbistan, taksonomik durum, O. elegans, Elazığ, Elbistan, taxonomic status
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET ELBİSTAN (KAHRAMANMARAŞ) VE ELAZIĞ CİVARINDAKİ OPHISOPS ELEGANS (SAURIA: LACERTIDAE) POPULASYONLARI ÜZERİNE TAKSONOMİK VE BİYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA HAMAMCI, Gül Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. C. Varol TOK Ekim 2000, 30 sayfa Bu çalışmada Elbistan (Kahramanmaraş) ve Elazığ O. elegans populasyonlannın taksonomik yönden karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bölgeden 62 örnek (28 ââ, 34 ŞŞ) incelenmiştir (Bütün istatistiksel veriler“Minitab”programı ile analiz edilmiştir). Yapılan çalışma ile Elbistan (Kahramanmaraş) ve Elazığ populasyonlannın vücut ortasındaki sırt pulu + plak sayısı bakımından iki ayrı alttüre ait olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre Elbistan populasyonlan O.e.centralanatolioe, Elazığ populasyonlan O. e. elegans alttürüne daha yakın bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE TAXONOMIC AND BIOLOGICAL INVESTIGATIONS ON THE ELBİSTAN AND ELAZI? POPULATIONS OF OPHISOPS ELEGANS (SAURIA: LACERTIDAE) HAMAMCI, Gül MSc in Biology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. C. Varol TOK October 2000, 30 pages The aim of this study is to investigate comperatively the taxonomic states of Elbistan and Elazığ populations of O. elegans. 62 specimens (28 SS, 34 Ş Ş) were examined from the related regions (All statistical data were analysed in“Minitab”procedures). We concluded that Elbistan (Kahramanmaraş) and Elazığ populations belong to two different subspecies according to the number of dorsal scales + ventral plates at mid-trunk. Consequently, Elbistan population is found similar to O. e. centralanatoliae and Elazığ population is similar to O. e. elegans.