Greftli ve greftsiz eksternal sinüs tabanı elevasyonu ile eş zamanlı yerleştirilen implantların yükleme öncesi stabilite değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of pre-loading stability values of implants placed simultaneously with grafted and graftless external sinus floor elevation
  1. Tez No: 966476
  2. Yazar: ALI MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sinüs lift, greftsiz, ISQ, sinus lift, graftless, ISQ
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Maksiller sinüs augmentasyonu atrofik posterior maksillanın implant destekli protetik restorasyonlar ile rehabilitasyonu amacıyla uygulanmaktadır. Birçok araştırmacı maksiller sinüs boşluğuna yerleştirilen farklı kemik grefti materyallerini değerlendirmiş olsa da, Schneiderian membranının basit bir şekilde yükseltilmesinin de maksiller sinüste kemik oluşumunu indükleyebileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada, greft materyali kullanılarak ve greft materyali kullanılmaksızın gerçekleştirilmiş eksternal sinüs tabanı elevasyonu ile eş zamanlı yerleştirilen implantların protetik yükleme öncesi osseointegrasyonlarının kantitatif değerlendirilmesi ve kıyaslanması amaçlanmıştır. Yöntem: Temmuz 2023 ile Haziran 2024 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na implant tedavisi için başvuran, maksilla posterior sahada greftli ve greftsiz eksternal sinüs tabanı elevasyonu ile eş zamanlı dental implant uygulanmış ve rutin olarak 6 ay sonra ISQ ölçümleri yapılmış hastalara yönelik geriye dönük arşiv taraması yapılmıştır. Klinik verilerin dahil edilme kriterlerine uyduğu belirlenen yaşları 34-69 arasında değişen 9 erkek 15 kadın hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Parametrik dağılım varsayım özelliklerini sağladığı görülen veri için greftli ve greftsiz grubun istatistiksel olarak karşılaştırılmasında iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi kullanılmıştır. Bulgular: Greftsiz grupta uygulanan 21 adet implanttan 1 tanesi protetik yükleme aşamasında başarısız olmuş ve bu grubun erken dönemde sağkalım oranı %95.2 olarak belirlenmiştir. Greftli grupta erken dönemde başarısızlık gözlenmemiş ve %100 sağkalım oranı belirlenmiştir. Greftli ve greftsiz olarak yerleştirilen toplam 42 implanttan elde edilen kayıtlar göz önüne alındığında; iki grubun ISQ değerleri, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi uygulanarak karşılaştırıldıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermedikleri görülmüştür. Sonuç: Greftsiz yöntem, geleneksel greftli yöntemden radyografik ve histomorfometrik analizlerde daha düşük değerler sergileyebilse de, implant sağkalımı ile yeterli osseintegrasyonu gösteren ISQ değerleri yönünden başarılı bir yaklaşım olarak nitelendirilebilir. Hedeflenen protetik restorasyona sağlıklı bir temel teşkil etmek yönünden greftsiz yöntemle yerleştirilen implantlar, geleneksel greftli yöntemle yerleştirilenlere benzer başarı düzeylerine sahiptir. Bu sonuçlar; azalan maliyet, olası komplikasyonların en aza indirgenmesi gibi belirgin avantajları da göz önüne alındığında greftsiz yöntemi öne çıkartmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Maxillary sinus augmentation is performed to rehabilitate the atrophic posterior maxilla with implant-supported prosthetic restorations. While many researchers have evaluated various bone graft materials in the maxillary sinus cavity, studies have shown that even simple elevation of the Schneiderian membrane can stimulate bone growth in the sinus. The aim of this study was to quantitatively evaluate and compare the osseointegration of implants placed simultaneously with external sinus floor elevation with and without graft material prior to prosthetic loading. Method: From July 2023 to June 2024, a retrospective archive search was conducted on the patients at the Akdeniz University Faculty of Dentistry's Department of Oral and Maxillofacial Surgery, who had dental implants placed simultaneously with grafted and graftless external sinus floor elevation and underwent routine ISQ measurements at six months postoperatively. 9 male and 15 female patients aged 34–69 who met the inclusion criteria for clinical data were included in the study. For the data that met the assumptions of parametric distribution, the difference between the two means was tested for statistical significance to compare the grafted and graftless groups. Results: Of the 21 implants placed in the graftless group, one failed during the prosthetic loading phase. The early survival rate for this group was determined to be 95.2%. No early failures were observed in the grafted group, and the survival rate was determined to be 100%. Considering the records obtained from a total of 42 implants placed with and without graft material, the ISQ values of the two groups were found not to differ significantly when compared using a test for the difference between two means. Conclusion: Although the graftless method may show lower values in radiographic and histomorphometric analyses than the traditional grafted method, it can be considered a successful approach in terms of implant survival and ISQ values, which indicate sufficient osseointegration. Implants placed using the graftless method have similar success rates to implants placed using the traditional method in providing a healthy foundation for the targeted prosthetic restoration. These results highlight the graftless method, particularly given its clear advantages, such as reduced costs and minimized potential complications.