Sera sebzelerinde triolevrodes vaporariorum (westwood) (homoptera, aleyrodidae)'un bazı biyolojik özellikleri üzerinde araştırmalar
A Research on the biological properties of triolevrodes vaporariorum (westwood) (homoptera, aleyrodidae) on some grenhouse grown osnamental plants
- Tez No: 96650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trialeurodes vaporariorum, Sebze, Konukçu tercihi, Gelişme süresi, Trialeurodes vaporariorum, vegetable, host plant selection, development
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
V ÖZET SERA BİTKİLERİNDE TRIALEURODES VAPORARIORUM WESTWOOD (HOMOPTERA, ALEYRODIDAE)' UN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÖZER,Selma Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi, Doç. Dr. Zeynep YOLDAŞ Şubat 2000, 43 sayfa Bu araştırma 1997-1999 yıllan arasında, ülkemizde zararlı olarak bulunan Sera beyazsineği Trialeurodes vaporariorum 'un Türkiye'de sıklıkla yetiştirilen sera sebzeleri üzerinde laboratuvar koşullarında bazı biyolojik özelliklerini, ayrıca sera koşullarında konukçu tercihini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar, Ege Ünivesitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nün Entomoloji Laboratuvan ile Bitki Koruma Bölümü'ne ait bir serada yürütülmüştür. Laboratuvar koşullarında (25 ± 1 °C, % 60-70 ON. ve (16:8) (A:K)) bitki farklılığının gelişme süresine etkisi araştırılmış ve ergin öncesi dönemler ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Yumurtaların açılışına kadar geçen süre en uzun domates bitkisinde 6.4 olarak saptanmıştır. Bunu sırasıyla kabak, hıyar ve fasulye izlemiştir. I.nimf dönemi ise en uzun hıyar bitkisinde gözlenmektedir. II., HI. ve IV nimf dönemi, domates bitkisinde daha uzun olarak bulunsa da, toplam ergin öncesi gelişme süresi 19-21 gün olarak bulunmuştur. Sera denemelerinde, konukçu tercihi araştırılmıştır. İlk günlerde kabak ve hıyar bitkisinde olan yoğun tercihin, daha sonraları domates, patlıcan ve bibere kaydığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE BIOLOGICAL PROPERTIES OF TRIALEURODES VAPORARIORUM (WESTWOOD) (HOMOPTERA,ALEYRODIDAE) ON SOME GREENHOUSE GROWN ORNAMENTAL PLANTS ÖZER, SELMA MSc in Plant Protection Supervision Assoc. Prof. Dr. Zeynep YOLDAŞ February 2000, 43 pages This study was carried out between 1997 - 1999 to determine some biological features of Trialeurodes vaporariorum, a naturally occuring in Turkey, under laboratory conditions and to determine its host plant selection under greenhouse conditions. To attain the purpose of this study, Entomology Laboratory of Plant Protection Department, and a greenhouse with producer conditions in Bornova belonging to Plant Protection Department of Agricultural Faculty of Aegean University, were used. Development of T.vaporaiorum, under laboratory conditions (25+1 °C, % 60 - 70 R.H. and (16:8) (L:D)) was detected. The period until the eggs was determined as 6.4 day which was the longest one for tomato. Subsequently bean, marrow and cucumber are fallowed this ranking. Also The first nimph period was detected the longest cucumber plant. Even though E. m IV. nymph period more longer in tomato plant. The development time before the total adult was found as 19-21 days. In greenhouse studies, it was detected the host-plant selection. At the begining, the intensive selection at cucumber and courget plants was changed to tomato, egg-plant, pepper selection.