12 hibrid mısır çeşidinin Aşağı Gediz Ovasına adaptasyonu
The adaptation of 12 hybrid maize varieties to lower Gediz plain
- Tez No: 96649
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, melez mısır, verim, ticari varyete, korelasyon, Adaptation, hybrid maize, yields, commercial variety, correlation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Türkiye tarımında ikinci ürün melez mısır üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Ege bölgesinde yazlık ikinci ürünler arasında ekim alam ve üretim bakımından mısır birinci yeri almaktadır. Son yıllarda iklim değişiklikleri ve zararlıların kimyasal ilaçlara bağışıklığı bilim adamlarını daha yeni teknolojilere itmiş, çeşitler üzerinde aranan mukavemet ve kalite özellikleri çok spesifik hale gelmiştir. Mısırda tohumluk üretiminin %98' inin özel şirketler tarafından yapılması ve bu çeşitlerin performanslarının yayım kuruluşları tarafından bilinmemesi nedeni ile çiftçiler için çeşit seçimi önemli bir sorun olmaktadır. Bu çalışmanın amacı diğer ülkelerden getirilen melez mısır varyetelerini ikinci ürün koşullarında denemek, aralarında karşılaştırma yapmak ve Aşağı Gediz Havzası için en üstün ticari varyeteleri belirlemektir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine uygun şekilde dört tekerrürlü olarak kurulmuş, çeşitler verim bakımından aralarında mukayese edilmiştir. Çalışma Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Uygulama Ve Araştırma Çiftliği'nİn deneme tarlalarında gerçekleştirilmiştir. Verim ve diğer komponentler arasında varyans analizi, duncan testi, korelasyon ve regresyon analiz sonuçlan incelenmiştir. Verimle önemli ilişkisi saptanan tek komponentin (r = -0.767 ) sap kurdu delik sayısı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The growth of second crop hybrid maize has an important part in the agriculture of Turkey. It takes the first place in terms of land sown and growth in the summer second crops. In the recent years, changes in climate and immunization of pests to chemicals forced scientists for new technologies and the researches on the variety specifications, quality and variety resistance have been targeted to the specific crop. Due to the fact that 98% of the maize seed production is carried out by the private sector and the institutions have no sufficient information on the performance these varieties, selection of varieties has been a major problem for the farmers. The purpose of this study is to investigate and evaluate the hybrid maize varieties imported from other countries under second crop conditions and to identify the best commercial varieties. The trial are founded on four replicate bases depending on the randomized block trial design, varieties are compared in terms of yield. The studies are carried out in the trial fields of Ege University, Faculty of Agriculture, Menemen Application and Research Farms. Analysis of variance and duncan tests on the 12 hybrid maize varieties and correlation and regression analysis between yield and various crop characteristics were carried out. Resuluts of the study have shown that the number of holes caused by european corn borers (Ostrinia nubilalis) have a negative significant effect on the maize yield.