Selective catalytic oxidation of benzene to maleic anhydride in a fluidized bed reactor
Akışkan yataklı bir reaktörde benzenin maleik anhidride seçimli oksidasyonu
- Tez No: 96651
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYDA ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maleik anhidrid, Benzen oksidasyonu, Akışkan yataklı reaktör, Maleic anhydride, Benzene oxidation, Fiuidized bed reactor
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET AKIŞKAN YATAKLI BİR REAKTÖRDE BENZENİN MALEİK ANHİDRİDE SEÇİMLİ OKSİDASYONU ÖVER, Yusuf Yüksek Lisans Tezi, Kimya mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Süheyda ATALAY Kasım 2000, 90 sayfa Bu çalışmada, akışkan yataklı bir reaktörde benzenin maleik anhidride seçimli oksidasyonu incelenmiştir. Reaksiyon özel dizayn edilmiş bir akışkan yataklı reaktörde (ID=56 mm, OD= 64 mm, L=420mm) gerçekleştirilmiştir. Literatürde elde edilen bilgilere bağlı olarak yedi farklı katalizör hazırlanmıştır. Deneyler sıcaklığın, benzenin havaya oram, boşluk zamanı ve katalizör tipinin benzenin maleik anhidrite seçimli oksidasyonu üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Sıcaklığın ve boşluk zamanının seçimli oksidasyon üzerinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bazı katalizörler iyi performans gösterememişlerdir. Maleik anhidrit sadece üç katalizör ile elde edilebilmiştir. Daha fazla V2O5 içeren ve AI2O3 taşıyıcı üzerine hazırlanan katalizörler en etkilileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SELECTIVE CATALYTIC OXIDATION OF BENZENE TO MALEIC ANHYDRIDE IN A FLUTOIZED BED REACTOR ÖVER, Yusuf MSc in Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Süheyda AT ALAY November 2000, 90 pages. In this study, selective catalytic oxidation of benzene to maleic anhydride was investigated. The reaction was performed in a specially designed fiuidized bed reactor (ID=56 mm, OD= 64 mm, L= 420 mm). The different seven catalyst were prepared depending on the information in the literature. Experiments were conducted to see the effect of temperature, space time, benzene to air mol ratio, and catalyst type on the selective oxidation of benzene to maleic anhydride. The temperature and space time were both found to have important effects on the selective oxidation. Some of the catalysts did not show any performance. Maleic anhydride could be obtained by the three catalysts. The catalyst having more V2O5, which prepared on AI2O3 support was the best of them.