TNBS ile indüklenen deneysel kolit modelinde menadion (vitamin K3) uygulamasının inflamasyon üzerindeki etkileri
The effects of menadion (vitamin K3) application on inflammation in TNBS induced experimental colitis model
  1. Tez No: 966509
  2. Yazar: DERYA İŞLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN CESUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Kolit, Menadion (Vitamin K3), Sıçanlar, TNBS, Colitis, İnflammation, Menadione (vitamin K3), Rats, TNBS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET TNBS İLE İNDÜKLENEN DENEYSEL KOLİT MODELİNDE MENADİON (VİTAMİN K3) UYGULAMASININ İNFLAMASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. İşler D. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji (TIP) Programı, Doktora Tezi, Aydın, 2025. Amaç: İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH)' nın bir türü olan ülseratif kolit, distal kolonu ve rektumu etkileyen aşırı immün yanıt ve oksidatif hasar bileşenlerinden oluşan inflamatuvar bir hastalıktır. Menadion (Vitamin K3), K vitamininin yüksek biyolojik aktiviteye sahip, sentetik türevidir ve antiinflamatuvar etkileri gösterilmiştir. Menadion sodyum bisülfit, vitamin K3'ün suda çözünebilen bir formudur. Çalışmamızda TNBS ile indüklenen kolit modelinde menadionun etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla 40 adet wistar albino sıçan, her birinde 8 hayvan içeren beş gruba ayrılmış ve kolit indüksiyonu, %37'lik etanol çözeltisi içinde çözünmüş olan 25 mg TNBS' nin 0,8 ml hacimde intrarektal uygulanması ile oluşturulmuştur. GRUP I (Sham):0.gün İntrarektal Salin, 3. gün sakrifikasyon, GRUP II (TNBS): 0. gün TNBS, GRUP III (MSB 10): 0. gün TNBS ve i.p. tek doz 10 mg/kg MSB, GRUP IV (MSB 4): 0. gün TNBS ve i.p. tek doz 4 mg/kg MSB, GRUP V (MSB 4X3): 0. gün TNBS ve 4 mg/kg i.p. 3 gün olmak üzere deney protokolü uygulanmıştır ve bütün gruplardaki hayvanlar 3. gün sonunda sakrifiye edilmiştir. Bulgular: Alınan kolon dokusu ve serum örneklerinde, biyokimyasal analizlerde farklı dozlarda MSB uygulaması, TNF α, IL 1β, IL 6, PGE2, MPO, MDA, 8 OHdG, TOS, TAS, GSH px, SOD gibi TNBS ile oluşan inflamasyonun immün ve oksidatif parametrelerinde, ayrıca makroskobik ve mikroskobik parametrelerde MSB4x3 ve MSB10 en etkili gruplar olmak üzere doz süreye bağlı olarak anlamlı iyileşmeler göstermiştir.Sonuç: Çalışmamız sonucunda menadion (vitamin K3)' ün TNBS ile indüklenen kolit modelinde inflamasyon üzerinde hem immün yanıtlar hem de oksidatif bileşenlere bağlı olarak, yüksek düzeyde antiinflamatuvar etkiler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF MENADION (VITAMIN K3) APPLICATION ON INFLAMMATION IN TNBS INDUCED EXPERIMENTAL COLITIS MODEL. İşler D. Aydın Adnan Menderes University Institute of Health Sciences, Department of Physiology (Medicine), Doctorate Thesis, Aydin, 2025. Aim: Ulcerative colitis, a type of inflammatory bowel disease (IBD), is an inflammatory disease consisting of excessive immune response and oxidative damage components affecting the distal colon and rectum. Menadione (Vitamin K3) is a synthetic derivative of vitamin K with high biological activity and has been shown to have anti inflammatory effects. Menadione sodium bisulfite is a water soluble form of vitamin K3. Our study aimed to investigate the effects of menadione in the TNBS induced colitis model. Materials and Methods: For this purpose, 40 Wistar albino rats were divided into five groups of 8 animals each and colitis induction was aimed by reducing 25 mg TNBS dissolved in 37% ethanol solution with 0.8 ml intrarectal volume. GROUP I (Sham): Intrarectal Saline on day 0., sacrification on day 3., GROUP II (TNBS): TNBS on day 0., GROUP III (MSB 10): TNBS and single dose of 10 mg/kg MSB on day 0., GROUP IV (MSB 4): TNBS and single dose of 4 mg/kg MSB on day 0., GROUP V (MSB 4X3): TNBS on day 0 and 4 mg/kg i.p. for 3 days, the experimental protocol and animals in all groups were sacrificed at the end of the 3rd day. Results: In the biochemical analyses of the colon tissue and serum samples, MSB application at different doses showed significant improvements in the immune and oxidative parameters of TNBS induced inflammation such as TNF α, IL 1β, IL 6, PGE2, MPO, MDA, 8 OHdG, TOS, TAS, GSH px, SOD, as well as in macroscopic and microscopic parameters, depending on the dose and time, with MSB4x3 and MSB10 being the most effective groups. Conclusion: As a result of our study, high level anti--inflammatory effects were shown depending on both immune responses and oxidative treatments on the application of menadione (vitamin K3) in the TNBS--induced colitis model.