A Specific decision support system designed to solve decision problems of upper-level corporate managers
- Tez No: 9666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sistem yaklaşımı, karar destek sistemi, özel karar destek sistemi, veri tabam, model tabanı, üst düzey yönetim. Ana, Systems approach, decision support systems, specific decision support systems, data base, model base, upper-level management. Sci ence Code : 605. 0 1. 04 iii
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET ÜST-DÜZEY ŞİRKET YÖNETİCİLERİNE ÖZGÜ KARAR PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEK İÇİN TASARLANMIŞ BİR ÖZEL KARAR DESTEK SİSTEMİ GÖKO?LU, Işık Yüksek Lisans Tezi, End. Müh. Bölümü, Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol SAYIN Mayıs 1990, 122 sayfa Bu çalışmada, üst-düzey şirket yöneticilerine stratejik kararlar sırasında karşılaştıkları problemlere yardımcı olmak ve şirket çalışmalarım kontrol etmekte kullanabilecekleri bir araç sağlamak için, bir özel karar destek sistemi tasarlanmıştır. Çalışmanın, sistemin kavranması ve analizi aşamasında sistem yaklaşımı, sistemi geliştirme aşamasında ise karar destek sistemi teknoloji yaklaşımı kullanılmıştır. Bu sistem kullanıcıların aynı sistemi, farklı şirketlere uyarlama esnekliğini kazandırmak için genel olarak geliştirilmiştir. Sistem“plan”,“gerçek”ve“kontrol”olmak üzere üç ana bölüme ayrılmıştır.“Plan”ve“gerçek”alt sistemleri farklı veri tabanı ve model tabam parçalarından meydana getirilmiştir. Öte yandan,“kontrol”alt sistemi diğer iki sistemin model tabanlarım veri tabam olarak kullanmakta ve çıktılarını farklı bir model tabanından yaratmaktadır. Çıktılar, tasarlanmış sistemden tablolar ve grafikler halinde elde edilmektedir. Kullanıcılara, veri girmeleri, modelleri çalıştırmaları ve çıktıları elde etmeleri için menüler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SPECIFIC DECISION SUPPORT SYSTEM DESIGNED TO SOLVE DECISION PROBLEMS OF UPPER-LEVEL CORPORATE MANAGERS GÖKO?LU, Işık M.S. in Industrial Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Erol SAYIN May 1990, 122 pages In this study, a specific decision support system is designed to help corporates' upper-level managers in their strategic decision problems and also provide them with a tool to control the corporation activities. The system is recognized and analyzed by using systems approach, while decision support system technology approach is used in development stage of the study. This system is developed in a general manner to provide users flexibility to adapt the same system for different corporations. The system is divided into three main parts as“plan”,“real”and“control”.“Plan”and“real”subsystems are composed of different data base and model base components. On the other hand,“control”subsystem uses model bases of other two systems as the data base and generates its outputs from a different model base. Printouts in form of tables and graphics are obtained from the designed system. Menus are provided to users, while entering the data, executing the models and obtaining the outputs.