Sparse lineer denklem sistemlerinin paralel metodlarla çözüm yöntemleri
Solution of sparse linear systems on a cluster of workstations using graph partitianing methods
  1. Tez No: 96667
  2. Yazar: BETÜL TURHAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN ERCİYES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sparse lineer denklem sistemleri, çizge, çizge bölümleme, çözüm protokolü. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Sparse Lineer Denklem Sistemlerinin Paralel Metodlarla Çözüm Yöntemleri TURHAL, Betül Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Kayhan Erciyeş Aralık 2000, sayfa 157 Bu tezde sparse lineer denklem sistemlerinin paralel metodlarla çözüm yöntemleri ele alınmıştır. İlk bölümde, lineer denklem sistemlerin çözüm metodlan anlatılmıştır. Matematiksel teoremler ve tanımlar bu bölümde verilmiştir. İkinci bölümde, çizge teorisi, sparse lineer denklem sistemlerin çizge ile gösterimi ve bilginin paralelleştirilmesi için çizge kavramından nasıl yararlandığımız anlatılmaktadır. Bazı çizge bölümleme metodlan tarif edilmiştir. Çizge bölümleme metodlan yardımıyla orijinal çizgenin alt çizgeleri elde edilmiştir. Alt çizgelerin iş istasyonlarına dağıtımı ile sparse lineer denklem sistemimizin çözüm aşamasında paralellik elde edilmiştir. Son bölümde sparse lineer denklem sistemlerin çözümü için geliştirdiğimiz protokol tanıtılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Solution of Sparse Linear Systems on a Cluster of Workstations Using Graph Partitioning Methods TURHAL, Betül MSc in International Computing Institut Supervisor: Prof. Dr.Kayhan Erciyeş December 2000, pages 157 In this thesis we worked on parallel solution methods of sparse linear systems using graph partitioning. In the first phase, solution methods for linear systems are described. Mathematical theorems and definitions are explained. In the second phase, the graph theory, the implementation of sparse linear systems on graphs and how make use of graphs for data parallelizing are discussed. Several graph partitioning methods are described. With help of graph partitioning methods subgraphs of the original graph are obtained. With distribution of this subgraphs to workstations and our implemented protocol parallelizm is gained in the solving step of out sparse linear system. In the last phase, a protocol between distributed workstations for solving sparse linear systems is proposed. Keywords Sparse linear systems, graphs, graph partitioning, Solution protocol. V