Servikal intrakaviter brakiterapide eksternal fiksatör kullanımı ve tamponlama: Vajinal gazlı bezle tamponlamanın rektum ve mesane üzerindeki etkisi
Packing and use of external fixators in cervical intracaviter brachytherapy: The effect of vaginal gauze packing on the rectum and bladder
  1. Tez No: 966690
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL SUYUSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAKSUT GÖRKEM AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, Brakiterapi, Vaginal gazlı bez tamponlama, Harici fiksasyon, Rektum koruması, Cervical cancer, Brachytherapy, Vaginal gauze packing, External fixation, Rectum protection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Servikal intrakaviter brakiterapide eksternal fiksatör kullanımı ve tamponlama: Vajinal gazlı bezle tamponlamanın rektum ve mesane üzerinedeki etkisi Giriş: Vaginal gazlı bez tamponlamasının (VGT) kullanımı genellikle aplikatörleri sabitlemeye yöneliktir. Sabitlemek amacıyla eksternal fiksatörler kullanıldığından beri packing etkisi sorgulanmaya başlamıştır. VGT, uygulayıcıyı sabitlemenin yanı sıra rektal dozları önemli ölçüde azaltır. Bunu, mesane ve A noktası dozlarını değiştirmeden başarabilir. Amaç: Bu çalışmada, sabitleme işlevini yerine getiren fiksatörlerin tanıtılmasından sonra kullanımı azalan tamponlamanın, fiksatörlerle birlikte kullanıldığında rektum, mesane ve A noktası dozları üzerindeki dozimetrik etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntemler: Ocak 2023 ile Mayıs 2024 arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören, ameliyat edilmeyen FIGO evre 2B-3C serviks kanseri olan 34 hasta üzerinde retrospektif bir analiz yapıldı. Her hastaya, Fletcher-Suit-Delclos tandem ve ovoid uygulayıcılarla yüksek doz hızında brakiterapi planlandı. Hastalar, EBRT'yi takiben standart planlarla veya VGT planlarıyla yüksek doz hızında brakiterapi aldılar. Tüm hasta planlarında harici fiksatör olarak bir perineal bar kullanıldı. Tedavi planları, VGT kullanımı ile ve kullanımı olmadan alınan BT taramaları kullanılarak yapıldı. Rektum ve mesane için dozimetrik sonuçlar, D0.1cc, D1cc, D2cc, D5cc ve D10cc doz parametrelerine odaklanarak karşılaştırıldı. Bu dozlar, paired t-testleri kullanılarak iki plan arasında karşılaştırıldı. Sonuçlar: Her iki planda da sağ ve sol A noktası dozları aynı tutuldu. Rektum ve mesane hacimleri her iki planda da benzerdi. VGT planı, rektal dozları D0.1cc için %23,79, D1cc için %22,94, D2cc için %22.20, D5cc için %20,29 ve D10cc için %18,43 oranında önemli ölçüde azalttı. İki plan arasında mesane doz parametrelerinde anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: VGT, serviks kanseri brakiterapisinde rektal radyasyon maruziyetini etkili bir şekilde azaltarak maliyet etkin ve uygulanabilir bir koruyucu önlem sunar. Harici fiksatör kullanılsa bile tamponlama bırakılmamalıdır. Ancak mesane korumasını optimize etmek için ek stratejilere ihtiyaç duyulabilir. Bu bulgular, brakiterapi protokollerinin güvenliği ve etkinliğini artırmak için değerli bilgiler sunmakta olup, nihayetinde serviks kanseri tedavisinde hasta sonuçlarını iyileştirmektedir. Klinik uygulamayı iyileştirmek için daha büyük hasta kohortları ve uzun dönem takiplerle daha fazla araştırma önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Usage of external fixators and packing in cervical intracavitary brachytherapy: Effect of vaginal gauze packing on the rectum and bladder Background: The use of vaginal gauze packing (VGP) is generally aimed at stabilizing the applicator. Since external fixators have been used for immobilization, the packing effect has begun to be questioned. The primary purpose of using vaginal gauze packing is generally to stabilize the applicator.VGP not only stabilizes the applicator but also significantly reduces rectal doses. It can achieve this without altering the bladder and point A doses. Objective: In this study, the aim is to investigate the rational effects of packing, which has seen reduced use after the introduction of fixators that perform the stabilization function, on rectum, bladder, and A point doses when used in conjunction with fixators. Methods: A retrospective analysis was conducted on 34 patients treated at Kocaeli University Hospital between January 2023 and May 2024. All patients had FIGO stage 2B-3C inoperable cervical cancer. Each patient underwent external beam radiotherapy (EBRT) followed by high-dose-rate brachytherapy with Fletcher-Suit-Delclos tandem and ovoid applicators. Patients received EBRT followed by high-dose-rate brachytherapy with either standard plans or VGP plans. In all patient plans, a perineal bar was used as the external fixator. The treatment plans were made based on the CT scans taken with and without the use of VGP. Dosimetric outcomes for the rectum and bladder were compared, focusing on D0.1cc, D1cc, D2cc, D5cc, and D10cc dose parameters. Radiation doses to the bladder and rectum were compared between the two plans using paired t-tests. Results: In both plans, the doses to the right and left A points were kept identical. The rectum and bladder volumes were similar in both plans. VGP plan significantly reduced rectal doses by 23.79% for D0.1cc, 22.94% for D1cc, 22.20% for D2cc, 20.29% for D5cc, and 18.43% for D10cc. No significant differences were observed in bladder dose parameters between the two plans. Conclusion: VGP effectively reduces rectal radiation exposure during cervical cancer brachytherapy, providing a cost-effective and feasible protective measure. Even when an external fixator is used, packing should not be discontinued. However, additional strategies may be needed to optimize bladder protection. These findings contribute valuable insights for improving the safety and efficacy of brachytherapy protocols, ultimately enhancing patient outcomes in cervical cancer treatment. Further research with larger patient cohorts and long-term follow-ups is recommended to enhance clinical practice.