Vajinal histerektomide ERAS uygulamaları: Erken vajinal tampon ve üriner kateter çekilmesinin postoperatif sonuçlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Enhanced recovery after surgery (ERAS) in vaginal hysterectomy: Impact of early removal of vaginal pack and urinary catheter on postoperative outcomes
  1. Tez No: 966691
  2. Yazar: HAMZA ARDA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KINAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal histerektomi, ERAS, vajinal tampon, üriner sonda, Vaginal hysterectomy, ERAS, vaginal packing, urinary catheter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Vajinal histerektomi olgularında Ameliyat Sonrası Geliştirilmiş İyileşme (ERAS) protokolüne göre vajinal tampon ve üriner sondası erken çekilen hastalar ile geleneksel olarak 24. saatte çekilen hastaların postoperatif sonuçlarının karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışma 01/11/2023 ile 28/02/2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekoloji Kliniği' nde benign sebeplerden vajinal histerektomi uygulanan 236 hasta dahil edilerek yapıldı. 15/07/2024 tarihi itibari ile kliniğimizde ERAS protokolü kapsamında, cerrahın inisiyatifine göre hastaların postoperatif vajinal tampon ve üriner sondaları 2. saatte çekilmeye başlandı. Hastalar vajinal tampon ve üriner sondası 24 saate çekilen hastalar ve ERAS protokolüne göre 2 saatte çekilen hastalar olarak iki gruba ayırıldı. İki grubun demografik, klinik özellikleri, operatif özellikleri ve postoperatif özellik verileri toplandı. Grupların postoperatif komplikasyonları, postoperatif hastanede kalış süreleri ve tekrar hastaneye yatış ihtiyaçları karşılaştırıldı. Bulgular: ERAS protokolüne göre vajinal tampon ve üriner sondası 2. saatte çekilen grup ile geleneksel yönteme göre 24. saatte çekilen grup arasında demografik ve klinik veriler (yaş, VKİ, ASA skoru, parite, menopoz durumu, diabetes mellitus, hipertansiyon, diüretik kullanımı) incelendiğinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. İki grubun postoperatif verileri incelendiğinde ERAS protokolüne göre vajinal tamponu ve üriner sondası 2. saatte çekilen hasta grubunun postoperatif hastanede kalış süresi (1 [1-3]), 24. saatte çekilen hastalara (2 [1-7]) göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha kısa bulundu (p0,05). İki grubun hastaneye tekrar yatış oranları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmedi (p>0,05). Sonuç: Vajinal histerektomi uygulanan hastalarda ERAS protokolüne göre vajinal tampon ve üriner sondası 2. saatte çekilen hastalarda postoperatif komplikasyon oranı artmadığı gibi, postoperatif hastanede yatış sürelerinin daha kısa olduğu bulunmuştur. Çalışmamız ile birlikte sonuçlarımızı destekleyecek çalışmalar ile gelecekte daha maliyet etkin ve hasta memnuniyeti yüksek hasta bakım protokolleri yaygınlaşabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of postoperative outcomes between patients undergoing vaginal hysterectomy with early removal of vaginal packing and urinary catheter within 2 hours according to Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol and those with conventional removal after 24 hours. Materials and Methods: Retrospective study was conducted with 236 patients who underwent vaginal hysterectomy for benign indications in Ankara Etlik City Hospital Department of Gynaecology between 01/11/2023 and 28/02/2025. As of 15/07/2024 vaginal packing and urinary catheters were started to be removed 2 hours after surgery in accordance with ERAS protocols and at the discretion of the surgeon. Patients were divided into two groups, those with vaginal packing and urinary catheter removal 2 hours after surgery in accordance with ERAS protocols and those with vaginal packing and urinary catheter removal 24 hours after surgery. The demographic, clinical, operative and postoperative data of the two groups were collected. Postoperative complications, hospital length of stay after surgery and rehospitalization rates were compared between the two groups. Results: No statistically significant differences were found when comparing the demographic and clinical data (age, BMI, ASA score, parity, menopausal status, diabetes mellitus, hypertension and diuretic use) between the group whose vaginal packing and urinary catheter were removed 2 hours after surgery according to ERAS protocols and the group whose vaginal packing and urinary catheter were removed 24 hours after surgery. When the postoperative data was compared between the two groups, the group whose vaginal packing and urinary catheter removed 2 hours after surgery had statistically significantly less postoperative length of hospital stay (1 [1-3]) than the 24 hours after surgery removal group (2 [1-7]) (p0,05). There were no statistically significant differences found in rehospitalization rates between the two groups (p>0,05). Conclusion: In patients undergoing vaginal hysterectomy, patients whose vaginal packing and urinary catheter were removed 2 hours after surgery were found to have a shorter postoperative hospital length of stay without increased postoperative complication rates. Our findings, along with future studies supporting our results may contribute to the adoption of more cost effective and patient satisfaction oriented patient care protocols.