Plastik atık malzemelerin filament olarak geri dönüştürülmesi
Recycling plastic waste materials as filament
- Tez No: 966743
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA NAZLI ÖZSOLAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖZSOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: 3B Baskı Sistemleri, Atık Plastiklerin Geri Dönüşümü, Eklemeli İmalat, Filament Üretimi, Sürdürülebilirlik, 3D Printing Systems, Recycling of Waste Plastics, Additive Manufacturing, Filament Production, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, plastik atıkların geri dönüştürülerek filament formuna getirilmesi ve bu filamentlerin 3B FDM (Fused Deposition Modeling) yazıcılarda kullanımı teknik, çevresel ve ekonomik açılardan kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Özellikle geri dönüştürülmüş PET (polietilen tereftalat) su şişelerinden elde edilen filamentlerin üretimi gerçekleştirilmiş ve bu filamentler kullanılarak test numuneleri basılmıştır. Çalışmanın temel amacı, geri dönüştürülmüş PET filamentin teknik performansını ve 3B yazıcılarda kullanılabilirliğini değerlendirmek; aynı zamanda bu sürecin sürdürülebilir üretim ve çevresel koruma açısından taşıdığı potansiyel katkıları ortaya koymaktır. Gerçekleştirilen analizler, geri dönüştürülmüş PET filamentlerin boyutsal hassasiyet ve yapısal tutarlılık gibi temel teknik ölçütlerde başarılı sonuçlar verdiğini göstermektedir. Yüzey kalitesinde, yeni malzemelere göre bazı farklılıklar gözlemlense de, bu farklılıklar uygulama ihtiyaçları doğrultusunda kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Bununla birlikte, üretim aşamasında elde edilen enerji verimliliği ve azalan hammadde kullanımı, geri dönüştürülmüş filamentlerin çevresel etkilerini kayda değer biçimde azaltmaktadır. Bu bağlamda, plastik atıkların filament olarak yeniden değerlendirilmesi; hem doğal kaynakların korunmasına hem de plastik atık miktarının azaltılmasına katkı sağlayarak sürdürülebilirlik açısından etkili bir çözüm sunmaktadır. Elde edilen bulgular, bu tür malzemelerin endüstriyel uygulamalarda kullanım potansiyelini göstermekte ve daha bilinçli atık yönetimi politikalarının geliştirilmesine zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, recycling plastic waste into filament form and the use of these filaments in 3D FDM (Fused Deposition Modeling) printers were comprehensively examined from technical, environmental and economic perspectives. In particular, filaments obtained from recycled PET (polyethylene terephthalate) water bottles were produced and test samples were printed using these filaments. The main purpose of the study is to evaluate the technical performance of recycled PET filament and its usability in 3D printers; and also to reveal the potential contributions of this process in terms of sustainable production and environmental protection. The analyses conducted demonstrate that recycled PET filaments yield successful results in key technical criteria such as dimensional accuracy and structural consistency. Although certain differences in surface quality are observed compared to virgin materials, these variations remain within acceptable limits depending on application requirements. Moreover, the energy efficiency achieved during the production process, along with the reduced use of raw materials, significantly mitigates the environmental impact of recycled filaments. In this context, the re-evaluation of plastic waste as filaments; It provides an effective solution in terms of sustainability by contributing to both the protection of natural resources and the reduction of plastic waste. The findings show the potential for the use of such materials in industrial applications and pave the way for the development of more conscious waste management policies.