Filistin-İsrail çatışmasının tarihi seyri ve tarafların uluslararası basında temsili: 7 Ekim 2023 Gazze saldırısı
Historical course of the Palestine-İsrael conflict and representation of the parties in the international press: October 7, 2023 Gaza attack
  1. Tez No: 966785
  2. Yazar: ŞAYESTE BAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAĞBASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail, Filistin, Hamas, Uluslararası Basın, Algı, Kamu Diplomasisi, Medya, Söylem, Çerçeveleme, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, İçerik Analizi, Israel, Palestine, Hamas, International Press, Perception, Public Diplomacy, Media, Discourse, Framing, Critical Discourse Analysis, Content Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İsrail-Filistin savaşı, uzun bir geçmişe sahip olan karmaşık bir çatışmadır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Filistin, tüm Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra gerek dini gerek jeopolitik ve gerekse de stratejik konumuyla tüm dünya ülkelerinin odak noktası haline gelmiştir. Aynı zamanda dünya tarihinin en uzun süren savaşlarından biri olmaya aday olan bu savaş, hakkında yazılıp çizilenler açısından gündemde yer işgal etmeye devam etmeye adaydır. Bu çalışmada İsrail- Filistin çatışması tarihi süreçleriyle birlikte ele alınmış ve bu çatışmayla ilgili söylemlerin ulusal basında ve medyada nasıl algılandığı ya da çatışmayla ilgili nasıl algı oluşturulmaya çalışıldığı, çeşitli kitap, makale ve tezler taranarak açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma, yayınlanan haber çerçevelerinde tarafların haberlerde nasıl konumlandırıldığını anlayabilmek için Teun Adrianus Van Dijk' in eleştirel söylem analizi yöntemi ve içerik analizi yöntemiyle desteklenerek incelenmiştir. Çalışma için seçilen 6 yayın organından 30 günlük haber manşeti random yöntemiyle belirlenmiş ve toplamda 180 adet haber manşeti incelenmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca uluslararası yayın organlarında ideolojilerin, kitleler üzerindeki oluşturduğu algı politikası 7 Ekim-5 Kasım Hamas-İsrail çatışması haberlerinde açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Israeli-Palestinian war is a complex conflict with a long history. As in the past, Palestine has become the focal point of all Middle Eastern countries as well as all countries of the world with its religious, geopolitical and strategic location. At the same time, this war, which is a candidate to be one of the longest wars in world history, is a candidate to continue to occupy a place on the agenda in terms of what is written and drawn about it. In this study, the Israeli-Palestinian conflict is examined together with its historical processes and how the discourses about this conflict are perceived in the national press and media or how perceptions are tried to be created about the conflict are tried to be explained by scanning various books, articles and theses. The study was examined with the support of Teun Adrianus Van Dijk's critical discourse analysis method and content analysis method in order to understand how the parties are positioned in the news in the published news frames. 30 daily news headlines from 6 selected media outlets were randomly determined and a total of 180 news headlines were examined and interpreted. In addition, the perception policy created by ideologies on the masses in international media outlets was tried to be explained in the news about the Hamas-Israel conflict between October 7 and November 5.