İlkokul öğrencilerinin okuma alışkanlıkları ile ailelerin okuma kültürü oluşturma yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between primary school students' reading habits and families' ability to create a reading culture
- Tez No: 966784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YILMAZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma Alışkanlığı, Okuma Kültürü, İlkokul, Aile, Reading Habit, Reading Culture, Primary School, Family
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada ilkokul öğrencilerinin okuma alışkanlıkları ile ailelerinin okuma kültürü oluşturma yeterlilikleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bununla birlikte, ilkokul öğrencilerinin okuma alışkanlıkları ve ailelerin okuma kültürü oluşturma yeterlilikleri ile bazı demografik değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma nicel bir araştırma olup, ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışmanın örneklemi, Gaziantep ilinin Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde bulunan 400 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi ve onların aileleri tarafından oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, Esen-Aygün tarafından 2019 yılında geliştirilen“Okuma Alışkanlığı Ölçeği”ve Çiğdemir ve Akyol (2020) tarafından geliştirilen“Okuma Kültürü Oluşturmada Aile Yeterliliği Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda ilkokul öğrencilerinin okuma alışkanlıkları orta düzey, ailelerin okuma kültürü oluşturma yeterlilikleri ise üst düzeyde bulunmuştur. Demografik değişkenlerle ilgili çözümlemeler yapıldığında; kendine ait odası olan öğrencilerin okuma alışkanlığı düzeyi, kendine ait odası olmayan öğrencilerden anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilirken öğrencilerin daha çok evde okumayı tercih ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda kız öğrencilerin erkek öğrencilerden daha yüksek okuma alışkanlığı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ailelerin okuma kültürü oluşturma yeterliliği ve alt boyutlarında yaş, cinsiyet, çocuk sayısı, aylık gelir, anne ve babaların eğitim düzeyi ve evde kitaplık olma durumu gibi demografik değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Korelasyon analizine göre, ilkokul öğrencilerinin okuma alışkanlığı ile ailelerin okuma kültürü oluşturma yeterlilikleri arasında pozitif yönde orta düzeyli ve anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Ailelerin okuma kültürü oluşturma yeterliliği, öğrencilerin okuma alışkanlıklarındaki varyansın %24'ünü yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmacılara, iki değişken arasındaki ilişkinin farklı okul türleri ve örneklemlerle incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the relationship between primary school students' reading habits and their parents' reading culture competencies. Furthermore, the relationship between primary school students' reading habits and their parents' reading culture competencies was examined in terms of some demographic variables. The research is a quantitative study designed using a correlational survey model. The study sample consisted of 400 fourth-grade primary school students and their parents in the Şehitkamil and Şahinbey districts of Gaziantep province. The“Personal Information Form”created by the researcher as the data collection tool, the“Reading Habit Scale”developed by Esen-Aygün in 2019, and the“Family Efficacy Scale in Creating a Reading Culture”developed by Çiğdemir and Akyol (2020) were used. Descriptive statistics, t-test, ANOVA, and Pearson correlation tests were used in the analysis of the data. As a result of the data analysis, the reading habits of primary school students were found to be moderate, while the efficacy of families in creating a reading culture was found to be high. When demographic variables were analyzed, it was found that the reading habit level of students with their own rooms was significantly higher than that of students without their own rooms, while students preferred to read at home. It was also concluded that female students had higher reading habits than male students. It was found that families' efficacy in creating a reading culture and its sub-dimensions varied according to demographic variables such as age, gender, number of children, monthly income, education level of parents, and the presence of a library at home. Correlation analysis revealed a moderate and significant positive correlation between primary school students' reading habits and their families' ability to establish a reading culture. It was concluded that families' reading culture competencies predicted 24% of students' reading habits. Researchers are advised to examine the relationship between these two variables with different school types and samples.