Mehmed Zihni Efendi'nin“Elğâz-ı Fıkhiyye”adlı eserinin Kitâbut-Tahâret - Kitâbu'l-Hudûd arası bölümlerinin referanslandırılarak sadeleştirilmesi
Simplification of Mehmed Zihni Efendi's work named“Elğâz-ı Fıkhiyye”by referencing the sections between Kitabut-Tahâret and Kitabu'l-Hudûd
  1. Tez No: 966843
  2. Yazar: TUBA TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed Zihni Efendi, Elğâz-ı Fıkhiyye, Kitâbut- tahâret, Kitâbu'l hudûd, Mehmed Zihni Efendi, Elğâz-ı Fıkhiyye, Kitâbut- tahâret, Kitâbu'l hudûd
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Fıkhî hükümlerin amele doğru yansıtılması öncelikle amele taalluk eden hükmün iyi bilinmesi ve doğru hatırlanması ile mümkündür. Aksi takdirde amelin zahmeti çekildiği halde kendisi muteber sayılmayacaktır. İşbu sebeple bu çalışmada fıkhî bilginin öğrenilmesini ve pekiştirilmesini hedefleyen bir öğretim metodu olan bilginin uzun süreli bellekte yer etmesini ve hafızadaki bilginin hatırlanmasını kolaylaştıran Türkçe de fıkıh bilmeceleri olarak adlandırdığımız Hacı Mehmed Zihni Efendi'ye ait, Osmalıca telif edilen 'Elğâz-ı Fıkhiyye' adlı eserin Kitâbut- tahâret – Kitâbu'l hudûd arası bölümlerinin referanslandırılarak sadeleştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Correct reflection of fiqh rulings on practice is possible by first knowing well and remembering correctly the ruling regarding the practice. Otherwise, even though the effort of the deed is taken, it will not be considered valid. For this reason, in this study, 'Elğâz-ı Fıkhiyye' by Hacı Mehmed Zihni Efendi, copyrighted in Osmalıca, which we call fiqh riddles in Turkish, which is a teaching method that aims to learn and consolidate fiqh knowledge, makes it easier for the information to be retained in long-term memory and to remember the information in the memory. It is aimed to simplify the sections between Kitâbut- tahâret – Kitâbu'l hudûd by referencing the work called.