'Yedi gök' kavramına kur'ânî yaklaşım ve tefsir geleneğindeki yorumların analizi
The concept of 'seven heavens' in the Qur'an and an analysis of its interpretations in the tafsir tradition
  1. Tez No: 966851
  2. Yazar: BEDİA SÜTŞURUP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. MERVE ÇALIŞKAN BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Yedi Gök, Müfessir, Bağlam, Tafsir/Qurenic Exegesis, Qur'an, Seven Heavens, Exegete, Context
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
KUR'ÂN'DA“YEDİ GÖK”KAVRAMI VE TEFSİR GELENEĞİNDEKİ YORUMLARIN ANALİZİ Yüksek Lisans Tezi Bedia SÜTŞURUP İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Bu çalışma Kur'ân-ı Kerîm'de geçen“yedi gök”kavramını hem lafzî ve bağlamsal yönleriyle hem de tefsir literatürü bağlamında ele almakta, klasik ve modern müfessirlerin bu kavrama yaptığı yorumları sistematik biçimde analiz etmektedir.“Yedi gök”ifadesi, yalnızca fiziksel bir yapıyı değil aynı zamanda Allah'ın kudretini ve evrendeki düzeni yansıtan çok katmanlı bir anlam yapısına sahiptir. Tezde, bu çok katmanlı yapının tarihsel süreç içerisinde nasıl yorumlandığı ve müfessirlerin yaklaşımlarında hangi içerik, yöntem ve düşünsel unsurların öne çıktığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde,“yedi gök”kavramının sözlük anlamı ve Kur'ân'daki kullanımı ortaya konulmuştur. Birinci bölümde,“yedi gök”ifadesinin geçtiği âyetler sûre sırasına göre değerlendirilmiş, her bir âyetin bağlamı dikkate alınarak klasik ve modern tefsirlerdeki yorumlar karşılaştırmalı şekilde analiz edilmiştir. İkinci bölümde ise farklı dönemlerden seçilen müfessirlerin konuya dair açıklamaları müfessir merkezli bir yaklaşımla ele alınmış ve her birinin metne bakış açısı içerik, yöntem ve tarihsel bağlam bakımından incelenmiştir. Bu seçimlerde, özellikle tasavvufî, kelâmî, dilbilimsel ve bilimsel yönelimleriyle öne çıkan müfessirlerin görüşlerine öncelik verilmiş, bunun dışındaki müfessirler ise genel eğilimleri temsil edecek şekilde belirlenmiştir. Sonuç olarak,“yedi gök”kavramının tefsir tarihinde yalnızca lafzî değil, aynı zamanda itikadî, kozmolojik ve pedagojik açılımlarla yorumlandığı; bu yorum çeşitliliğinin müfessirlerin ilmî birikimi, yaşadığı dönem ve tefsir yöntemleriyle doğrudan ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışma, hem Kur'ân'daki kozmik yapıların anlam dünyasını zenginleştirmekte hem de tefsir geleneğinin katmanlı yapısını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The Concept Of“Seven Heavens”In The Qur'an And An Analysis Of Its Interpretations In The Tafsir Tradition Master's Thesis Bedia SÜTŞURUP Izmir Kâtip Çelebi University Institute of Social Sciences Department of Basic Islamic Sciences This study examines the concept of“seven heavens”in the Qur'an both in terms of its literal and contextual meanings, as well as within the framework of tafsir (Qur'anic exegesis) literature. The expression“seven heavens”not only refers to a physical structure but also reflects a multi-layered semantic framework that points to God's omnipotence and the order in the universe. The thesis aims to determine how this multi-dimensional structure has been interpreted throughout history and which content-related, methodological, and intellectual aspects have been emphasized by classical and modern exegetes. The study consists of an introduction, two main chapters, and a conclusion. In the introduction, the lexical meaning of the concept and its usage in the Qur'an are discussed. The first chapter evaluates the verses containing the expression“seven heavens”in the order of the surahs, and comparatively analyzes the interpretations of both classical and modern commentators, taking the context of each verse into account. The second chapter focuses on the interpretations of selected exegetes from different historical periods, using a commentator-centered approach to examine their perspectives in terms of content, methodology, and historical context. Priority was given to commentators who emphasize Sufi, theological, linguistic, or scientific approaches, while other commentators were selected based on their representational value for their respective periods. As a result, it has been determined that the concept of“seven heavens”in the history of tafsir has been interpreted not only in a literal sense but also through theological, cosmological, and pedagogical dimensions. This diversity of interpretation is closely related to the scholarly background of the commentators, the period in which they lived, and their exegetical methodologies. In this respect, the study contributes to a deeper understanding of the cosmic structures in the Qur'an and reveals the layered nature of the tafsir tradition.