Ana tanrıça kültündeki 'yedi kat' etek olgusunun Anadolu kostümündeki yansımaları
The reflections of the seven-layer skirt phenomenon in the mother godess culture on Anatolian costumes
  1. Tez No: 720726
  2. Yazar: NEŞE KET ERTOĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim Kavramı, İnanışlar, Antik Medeniyetler, Üçetek, Clothing Concept, Beliefs, Ancient Civilizations, Üçetek (Three-Skirts)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ana Tanrıça Kültündeki“Yedi Kat”Etek olgusunun Anadolu Kostümündeki Yansımaları adlı bu çalışma, Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Moda ve Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı, Yüksek Lisans Programı'nda tez olarak hazırlanmıştır. Çalışmanın içeriğinde Ana Tanrıça kültü, Paganlık, Şamanlık, Alevilik gibi inanışların giyim tarzı üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Bu inanışların Antik Medeniyetler olarak adlandırılan Sümer, Akad, Babil ve Girit'in giyim kültürünü nasıl etkilediği üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda inanışların giyim üzerindeki etkileri, uygarlıkların kendi dönemleri içerisinde görüldüğü gibi günümüzde hâlâ Anadolu'nun birçok bölgesinde görüldüğü tespit edilmiştir. İnanışlar ve medeniyetler araştırılırken“Yedi Kat”inancının“Yedi Etek ve Üçetek”olgusu arasındaki ilişkiye de yer verilmiştir. Çalışmada inanışların giyim üzerindeki etkileri irdelenirken kitap, makale, tez, duvar resimleri, arkeolojik buluntular, rölyefler, görsel ve yazılı kaynaklardan yararlanılmıştır. Araştırmanın içeriğinde, Antik Medeniyetler incelenirken o dönemde giyilen giysilerle günümüzde Anadolu'da giyilen giysiler karşılaştırılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda inanışların Antik Medeniyetlerden başlayıp günümüze kadar gelen toplumlar üzerinde genel anlamda etkili olduğu görülmüştür.“Yedi Kat”yer-gök inancı, kat kat etek kavramının oluşmasına neden olmuş ve insanların dini inançları kıyafetleriyle sembolize edilmiştir. Çalışmada dini inançların, bir toplumun giyim kültürünün oluşumunda önemli rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, titled Reflections of the“Seven Layers”Skirt phenomenon in the Mother Goddess Cult on Anatolian Costume, was prepared at Arel University Social Sciences Institute, Fashion and Textile Desing Department, Master's Program as a thesis. In the content of this study, the effects of beliefs such as the cult of the Mother Goddess, Paganism, Shamanism and Alevism on the dressing style were examined. Research has been conducted on how these beliefs affected the clothing culture of Sumer, Akkad, Babylon and Crete, which are called Ancient Civilizations. As a result, it has been determined that the effects of beliefs on clothing are still seen in many regions of Anatolia today, as seen in the civilizations periods. While researching is also included the beliefs and civilizations, the relationship between the“Seven Layers”belief and the“Seven Skirts and Üçetek (Three-Skirts(”phenomenon. In the study, while examining the effects of beliefs on clothing, books, articles, thesis, wall paintings, archaeological finds, reliefs, visual and written sources were used. In the research, the clothes worn at that time while examining the Ancient Civilizations were compared with the clothes worn in Anatolia today. As a result of the research, it was seen that the beliefs were generally effective in the societies that started from the Ancient Civilizations and came to the present day. The belief in the“Seven Layers”earth-sky caused the concept of the layered skirt to be formed, and the people's religious beliefs were symbolized by their clothes. In the study, it was concluded that religious beliefs play an essential role in forming a sociey's clothing culture.