Biyolojik materyallerde B12 vitamini tayini
Determination of vitamin B12 in biological material
  1. Tez No: 96686
  2. Yazar: RABİYE ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF H. USLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koenzim B12, Vitamin Bı2, Doğal Kobalaminler, HPLC, Coenzim B12, Vitamin B12, Natura Cobalamins, HPLC
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET BİYOLOJİK MATERYALLERDE B12 VİTAMİNİ TAYİNİ ÇINAR, Rabiye Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Arif H. Uslan Ocak 2000, 93 sayfa Biyolojik aktif Bı2 türleri metil kobalamin (Me-Cbl) ve 5'-deoksiadenozilkobalamindir (Ado-Cbl). Fakat dokularda varlıkları indirekt olarak gösterilmiş akuakobalamin (OH-Cbl), nitrokobalamin (02N-Cbl) ve Sülfitokobalamin (O3S-CM) bileşenleri de besin değeri olan kobalamin türevleridir. Siyanokobalamin (CN-Cbl) vitamin Bn olarak adlandırılan dayanıklı bir türevidir. Biyolojik materyallerde B12 türleri mikrobiyal testler, radyoizotop seyreltme, radioimmunoassay gibi yöntemlerle tayin edilir. Bunlar oldukça pahalı ve zaman gerektiren işlemlerdir. Ayrıca mikrobiyolojik yöntemlerle sadece biyolojik aktif B12 türleri ölçülebilmekte, izotop seyreltme yöntemlerinde kullanılan bağlayıcı protein saflığı sonuçları etkilemektedir. Yüksek Basınç Sıvı Kromatografîsi (HPLC) hızlı bir tayin yöntemidir ve farklı kobalaminlerin ayrı ayrı tayinine imkan sağlar. Fakat biyolojik materyallerde Bu tayininde kullanılmamıştır. Çalışmamızda karaciğer ekstraktında B12 türlerinin dağılımının saptanması amaçlanmış ve en iyi ekstrakt hazırlama şartları araştırılmıştır. Bu amaçla sulu ortamda ekstraksiyona ısı, asit, kadmiyum asetad, amonyum prolidinditiyokarbamat (APDC) etkileri incelenmiş,VI total ve serbest B12 türevlerinin tayinleri araştırılmıştır. Siyanür etkisine dayalı total Bı2 tayin yöntemi irdelenmiş ve sulu ekstrakta uygulanamayacağı gösterilmiştir. Etanol ekstraksiyonu ile B12 türevlerinin dağılımı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF VITAMIN B12 IN BIOLOGICAL MATERIAL ÇINAR Rabiye MSc in Biochemistry Supervisor Prof. Dr. Arif H. USLAN January 2000 93 pages At least four different cobalamins have been detected in biological specimens. The coenzyme forms, 5'-deoxyadenosyl cobalamin (Ado - Cbl) and methylcobalamin (Me-Cbl), have been isolated from human tissue, whereas hydroxo/aquocobalamin (OH-Cbl), cyanocobalamin (CN-Cbl) and sülfitocobalamin (SOVCbl) have been demonstrated indirectly. The separation of the different forms of Cbl has been achieved by microbiological assays, radioisotopic dilution assays, radioimmunoassay etc. These methods are very expensive and time-consuming technique for analysis of tissue cobalamins. In addition, biological active B12 specimens are measured by microbiological assay, radioisotopic dilution assays for Bi2 utilize the principle that, a constant amount of a specific binding protein is used. The cobalamin analogues can be separated from the physiological forms by high performance liquid chromatography, which provided a rapid, sensitive, reproducible means of characterizing physiological cobalamins. But the HPLC has not been used for the determination, of vitamin B12 in biological material until now.vra In this work the determination of dispersion of the B12 specimens from liver extracts were aimed. The effects of heat, acide, cadmium acetate, ammonium prolidinditiocarbamat on extraction in the aqueus medium were examined and determination of total and nonbonding B12 specimens were investigated in addition, specimens of B12 by etanol extraction was researched.