Ortodontik mini vida yapılan hastalarda müzik terapi uygulamasının stres düzeyine etkisi
The effect of music therapy on stress levels in patients receiving placement of orthodontic mini-screws
- Tez No: 967004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN SEZEN ERHAMZA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mini Vida, Müzik Terapi, Tükürük Kortizolü, Tükürük Alfa-Amilazı, Vital Parametreler, Mini-Screw, Music Therapy, Salivary Cortisol, Salivary Alpha-Amylase, Vital Parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışması, ortodontik tedavi sürecinde rutin olarak kullanılan mini vidaların uygulanması sırasında hastalarda oluşan stres düzeyine müzik terapinin etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi görmekte olan toplam 32 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılar rastgele olarak iki gruba ayrılmış; çalışma grubuna mini vida uygulaması sırasında müzik terapi uygulanırken, kontrol grubuna uygulanmamıştır. Stres düzeylerinin belirlenmesinde tükürük kortizolü ve tükürük alfa amilazı gibi biyokimyasal belirteçlerin yanı sıra; kan basıncı, nabız, vücut sıcaklığı ve oksijen satürasyonu gibi vital parametreler de analiz edilmiştir. Tüm hastalara sabah saatlerinde randevu verilmiştir. İşlem öncesinde hastalar bekleme salonunda dinlenmeye alınmış; ardından vital bulguları ölçülmüş ve tükürük örnekleri toplanmıştır. Takiben klinik ortamda mini vida uygulamaları gerçekleştirilmiş ve işlem sonrasında ikinci ölçümler ile tükürük örnekleri alınarak veri toplama süreci tamamlanmıştır. MUnU vUda uygulaması öncesU ve sonrası dönemde grup UçU değUşUklUklerU analUz etmek amacıyla eşleştUrUlmUş t-testU ve WUlcoxon testU uygulanmıştır. İkU bağımsız grup arasındakU değUşUm değerlerUnUn karşılaştırılmasında Use eşleştUrUlmUş t-testU, ve Mann-WhUtney U testU kullanılmıştır. p ≤ 0.05 değerU anlamlılık sınırı olarak kabul edUlmUştUr. Elde edilen bulgulara göre; gruplar arasında tükürük kortizol seviyeleri bakımından anlamlı fark oluşurken, tükürük alfa amilaz seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim görülmemiştir. Vital parametreler değerlendirildiğinde, kan basıncı değerleri arasında anlamlı fark saptanmamış; ancak nabız değerlerinde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Vücut sıcaklığı ve oksijen saturasyonu değerleri gruplar arasında anlamlı fark oluşturmamıştır. Elde edilen veriler müzik terapinin mini vida uygulamasının hastalar üzerinde oluşturduğu stresin fizyolojik etkilerinin dengelenmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to evaluate the effects of music therapy on stress levels experienced by patients during the application of orthodontic mini-screws, which are routinely used in orthodontic treatment procedures. A total of 32 patients receiving treatment at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Kırıkkale University, were included in the study. Participants were randomly assigned into two groups: while the study group received music therapy during the mini-screw procedure, no such intervention was applied to the control group. In addition to biochemical markers such as salivary cortisol and salivary alpha- amylase, vital parameters including blood pressure, heart rate, body temperature, and oxygen saturation were analyzed to assess stress levels. All patients were scheduled for appointments in the morning hours. Before the procedure, patients were allowed to rest in the waiting room; then, their vital signs were measured, and saliva samples were collected. Subsequently, the mini-screw applications were performed in a clinical setting, and after the procedure, second measurements and saliva samples were collected to complete the data collection process. To analyze intra-group changes before and after the mini-screw application, paired t-test and Wilcoxon test were applied. For comparisons of change values between the two independent groups, independent samples t-test and Mann–Whitney U test were used. A p-value ≤ 0.05 was considered statistically significant. According to the results obtained, a statistically significant difference was observed between the groups in terms of salivary cortisol levels, while no significant change was found in salivary alpha-amylase levels. Regarding vital parameters, no significant difference was found in blood pressure values; however, a statistically significant difference was observed in heart rate between the groups. Body temperature and oxygen saturation values did not differ significantly between groups. The data obtained suggest that music therapy may be effective in modulating the physiological effects of stress induced by mini-screw application in orthodontic patients.