Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarındaki barbunya (mullus barbatus ponticus, Ess. 1927) balığının biyo-ekolojik özellikleri ve populasyon parametreleri
Population parameters and bio-ecological features of the red mullet (mullus barbatus ponticus, Ess. 1927) stocks from the Eastern Black sea coast of Turkey
  1. Tez No: 96701
  2. Yazar: YAŞAR GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz, Barbunya (Mullus barbatus ponticus), vertikal ve mevsimsel dağılım, populasyon parametreleri, karaya çıkanlan av, üreme, katlimi basma ürün, seçicilik, biyokütle VIII tC ¥%SEKÖĞRETİM KSMGJW*, Eastern Black Sea, red mullet, Mullus babatus ponticus, vertical and seasonal distribution, population parameters, biomass, landings, reproduction, yield per recruitment, trawl selectivity
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Bu araştırmada, 1990-1996 yıllan arasında Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyılarındaki barbunya {Mullus barbatns ponticus, Ess. 1927) stoklarının biyoekolojik özellikleri ve populasyon dinamiği üzerinde çalışılmıştır. Barbunya populasyönu su sıcaklığına bağlı olarak yaz döneminde yoğun olarak ilk 20 m derinlikte bulunurken, kışın daha çok 50-100 m derinliklere inmektedir. Mayıs ayında derin sulardan üremek amacıyla sığ sulara, üreme dönemi sonunda, Ağustos ayında orta derinlik tabakalarına (20-50) ve ekim-kasım aylarından itibaren derin sulara yönelmektedirler. Üreme dönemi başlangıcından 2-3 ay sonra (ağustos ayı sonlarında) 4-5 cm uzunluğundaki 0+ yaş grubu bireylerin stoka katıldıkları gözlenmiştir. Trol av kompozisyonu verilerine göre barbunya balığı mezgitten sonra en fazla av veren demersal teleost türüdür. 1991-1996 yılan arasında av kompozisyonunun ortalama % 9.5 'ini barbunya oluşturmuştur. İncelenen barbunya balıklan total boy olarak 4.4-23.5 cm arasında değişim göstermektedir. Erkekler 7.2-19.6 cm, dişiler 6.1-23.5 cm arasında değişim göstermiştir. Ortalama boy tüm populasyon için 12.49 ±0.02 cm, erkekler için 12.43 ±0.02 cm ve dişiler için 13.73 ±0.03 cm olarak belirlenmiştir. Eşey oram tüm populasyon dikkate alındığında 1:1 bulunurken, yaş ve boylara göre farklı dağılımlann olduğu gözlenmiştir. Ük yaşlarda erkek bireyler daha fazla temsil edilirken, 3. yaş ve 14.5 cm boy grubundan itibaren dişilerin oram giderek artmaktadır. Dişiler için maksimum yaş 9, erkekler için 8 bulunmuştur. Populasyonun % 80'inin 0, 1 ve 2 yaş grubu balıklardan oluştuğu gözlenmiştir. Total boy-ağırlık ilişkisi genel olarak W = 0.0063 * Z3182, erkek bireyler için W = 0.0074 * Z3“4, dişiler için ise W = 0.0064 * I3177 olarak hesaplanmıştır. Yaş-boy ilişkisi tüm bireyler için Z, =23.83(1 -e^227^16*0), erkekler için L, =22.16(l-e-°-213('+2038>), dişi bireyler için Z, =25.55(1 -e^'+i^) şeklinde bulunmuştur. Anlık toplam ölüm oranlan (Z), yıllara göre 1.16-1.51, doğal mortalite (M) 0.36-0.44, balıkçılık mortalitesi (F) 0.72-1.08 arasındaki değişmektedir. Tüm yıllar için VIIortalama değerler Z=1.41, M=0.39 ve F= 1.02 olarak hesaplanmıştır. İşletme oranlan yıllar itibariyle 0.62-0.74 değerleri arasında değişmekte olup, ortalama 0.72 bulunmuştur. Beverton ve Holt'un kanlım başına verim modeline göre, 1994 yılında Trabzon açıklarındaki barbunya stoklarında nisbeten dengeli avcılık yapıldığı gözlenirken, diğer yıllarda aşırı avcılığın olduğu tahmin edilmiştir. Yeni katılım başına maksimum sürdürülebilir ürün (MSY/R), 1991 ve 1995 yıllarında 13.0 g, 1996 yılı için 14.0 g olarak bulunurken, 1992, 1993 ve 1994 yıllarında 12 g civarında hesaplanmıştır. Doğu Karadeniz için, 1990-1992 yıllan arasında toplam biyokütle miktan; 1329, 3011 ve 4850 ton olarak tahmin edilirken, Trabzon karasulan için 1991-1996 yıllarında sırasıyla 373, 425, 251, 378, 532 ve 570 ton olarak hesaplanmıştır. Torba ağ göz açıklığı 18, 20 ve 22 mm olan trol uygulamalarında seçicilik (L50) değerleri sırasıyla; 12.57, 13.19 ve 13.77 cm olarak belirlenmiştir. Ticari balıkçılık verilerine göre, Karadeniz kıyısında, barbunya balıklan en az yaz aylarında, en fazla sonbahar döneminde daha çok trol ile avlamlmaktadır. Barbunyada ilk eşeysel olgunluk boyu erkek bireyler için 10.17 cm, dişiler için 1 1.28 cm olarak hesaplanmıştır. Bu boylara karşılık gelen bireylerin genel olarak 1 yaşmda olduğu belirlenmiştir. Doğu Karadeniz kıyılarında dağılım gösteren barbunya, mayıs ayı sonlarından başlayarak ağustos başlarına kadar üremektedir. Üremenin, ilk 20 m derinlik tabakasında, 18-25 ”C'de, %o 17-18 tuzlulukta, 6-9 mg/L çözünmüş oksijen sınırlarında ve 10-12 kg/m3 yoğunlukta (sigma-t) olduğu belirlenmiştir. Üreme döneminde sulanmış, atılmaya hazır yumurtaların çapı ortalama 756 ± 2.21 (545-1050 ) u olarak tespit edilmiştir. Barbunya balıklarında, bir defada bırakılan yumurta sayısı-balık boyu arasındaki ilişki BF= 0.0968 T 3'9917; bir defada bırakılan yumurta sayısı-gonadsız balık ağırlığı BF=168.7 (W-WG)-556.4 ; bir defada bırakılan yumurta sayısı-gonad ağırlığı F= 1686 GW+372.3 ve birim balık ağırlığına karşılık gelen göreceli fekondite 149.7 ±8.97 yumurta/g olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Population Parameters and Bio-ecological Features of the Red Mullet (Mullus barbatus ponticus. Ess. 1927) Stocks from the Eastern Black Sea Coast of Turkey Population dynamics and bio-ecological features of red mullet (Mullus babatus ponticus, Ess. 1927) stocks from the Eastern Black Sea coast of Turkey have been investigated. Depending on the water temperatures, red mullets in that area are mostly found above 20 m during the summer and between 50 and 100 m in winter months. Fish migrate from relatively deep waters to shallow coastal areas for spawning in May, spending the summer in mid-waters (20-50 m) and go towards deep water after October. Recruitment of 0+ age group juveniles to demersal take place at size of 4-5 cm and age of 2-3 months. Red mullet is the second, the first one is the Black Sea whiting, most abundant demersal teleost species in the region. It consisted on average 9.5% of total demersal catches between 1991 and 1996. Total lengths of the red mullet specimen ranged from 4.4 to 23.5 cm. Size ranges were 7.2-19.6 and 6.1-23.5 cm for males and females respectively, while mean total length values were estimated as 12.49 ±0.02 cm for whole population, 12.43±0.02 cm for males and 13.73±0.03 cm for females. Size differences between the sexes seemed to be significant in favour of females. Sex ratio in whole population is around 1:1, however, the ratio seems to vary between age and size groups. Males are dominant during the early ages, but after age of 3 and size of 14.5 cm ratio change in favour of females. Maximum age is 9 years for females and 8 years for males. Fish from 0+, 1+ and 2+ age groups consist of approximately 80% of the population. Total length-weight relationships were estimated as: W = 0.0063 * Ü m (whole population), W = 0.0074* I3114 (males) and W = 0.0064 * Z3177 (females). Age-length relationships were £,, =23.83(1 -e^)227('+1*«>) for males and females, respectively. DCInstantaneous mortality rates (Z) ranged from 1.16 to 1.51, natural mortality rate (M) 0.36-0.44 and finally fishing mortality (F), 0.62-1.08 were between 1991 and 1996, while overall mean values are calculated as Z=1.41, M=0.39 and F=1.02. Fishing rates vary from 0.62-0.74 for years and the mean value for the study period was calculated as 0.72. According to Beverton and Holt yield per recruitment modal there appeared to be over-fishing with exception of 1994 when fishing activity was insufficient. Maximum sustainable yield for per recruitment (MSY/R) was assessed as 14 g for 1996, 13 g for 1991 and 1995 and around 12.2 g for 1992-1994. Estimated total biomass values in entire eastern Black Sea were 1329, 3011 and 4850 tons during 1990-1992, while values for Trabzon coastal water were 373, 425, 251, 378, 532, and 570 tons from 1991 to 1996, respectively. Selectivity values (L50) have been calculates as 12.57, 13.19 and 13.77 cm for trawl with cod-end mesh sizes of 18, 20 and 22 mm, respectively. Data from the commercial fishing indicated that red mullet on the Black Sea coast are caught mainly by trawl and landings are minimum during summer and maximum during autumn. Size of first sexual maturity has been calculated as 10.17 and 11.28 cm for males and females. In general fish of these sizes are at age of one. Red mullets in this region spawn from end of May up to beginning of August. Spawning take place in surface layers of above 20 m at 18-25°C, salinity of 17-18%o and dissolved oxygen concentrations of 6-9 mg/L. Mean size of ovulated egg ready for release has been measured as 756±2.21 (545- 1050) ji and average relative fecundity is 149.7±8.97 eggs/g. Concerning the fecundity (number of eggs released at each batch) following relationships were assessed: Fecundity - brood size (length): BF=0.0968 L3"17 Fecundity - brood size (body weight - gonad weight): BF=168.7 (W-WG) - 556.4 Fecundity - gonad size (weight): BF=1686 GW + 372.3