Doğu Karadeniz bölümü agregalarıyla yüksek performanslı beton üretimi ve özelliklerinin diğer betonlarla karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Production of high performance concrete with aggregates of the eastern Black sea region and comparative analysis of its properties with those of the other concrete
- Tez No: 96702
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DURMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Performanslı Beton, Deneysel ve Teorik karşılaştırma, Merkezi Basınç ve Eğilmede, Geleneksel Beton, Hafif Beton, Betonarme ve Öngerilmeli Beton Kirişler. vn
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek performanslı beton konusunda bugüne kadar birçok araştırma gerçekleştirilmiş olmasına rağmen bu betonun özelikleri henüz geleneksel betonlarınki kadar belirlenebilmiş değildir. Gerçekten, yönetmeliklere girip betonarme ve öngerilmeli beton yapıların hesap ve projelendirilmelerinde yeterli hassasiyetle kullanılmakta olan bağıntı, hüküm ve önerilerin birçoğu basınç dayanımı 40MPa'ya kadar olan betonlar üzerinde gerçekleştirilmiş olan deneylerden elde edilen verileri temel almaktadır. Bunların daha yüksek dayanımlı betonlarla inşa edilen yapılarda da aynı hassasiyetle kullanılıp kullanılamayacağı henüz tam olarak ortaya konabilmiş değildir. Zira gerilme- şekildeğiştirme ilişkisi, eğilme elemanlarının basınç bölgesindeki gerilme dağılımı, donatı- beton aderansı, kırılma mekanizması, maksimum-minimum donatı oranlan, eğilme etkisindeki betonarme ve öngerilmeli beton elemanların davranışı ve çatlama durumları gibi konular üzerindeki bilgiler maalesef bugün de yeterli düzeye ulaşamamıştır. Durum böyle olunca, bu çalışmanın temel amacı da, Doğu Karadeniz agregalanyla yüksek performanslı beton üretmek ve bu betonları geleneksel ve hafif betonlarla karşılaştırmalı olarak incelemekten ibarettir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma, toplam yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup, ikinci bölümde bu çalışmanın amacı doğrultusunda Doğu Karadeniz bölümü agregalanyla üretilen yüksek performanslı, geleneksel ve hafif betonlar ve bu betonların kullanıldığı betonarme-öngerilmeli beton kirişler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar diziniyle, agrega petrografik yapının kırılma mekanizmalan üzerindeki etkisi, kum kirliliği, birim şekildeğiştirme ölçerleri ve çatlama konularındaki ek bölümler izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, Doğu Karadeniz bölümü çeşitli kayaçlanndan elde edilen agregalarla yüksek performanslı sınıfına giren betonlar üretilebildiğini, bunların yapılarda kullanılmasının bir çok yönden yararlı olacağını ancak yüksek performanslı betonla inşa edilen yapıların projelendirilmesi için bugün yürürlükte bulunan“Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları”nın geçerli olmadığını da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Production of High Performance Concrete with Aggregates of the Eastern Black Sea Region and Comparative Analysis of Its Properties with Those of the Other Concrete Despite so many investigations have been performed on high performance concrete the properties of this concrete are not known as well as those of the traditional concrete. Indeed, most of the equations, rules and suggestions in the codes which are used in the design of reinforced concrete and prestressed concrete structures are developed from the data obtained from experimental studies made on concrete that have a strength of less than 40 MPa. It is not exactly known that they could be used in the design of structures constructed by using high performance concrete. Therefore, the main purpose of this study is mat to produced high performance concrete by using the aggregates of Eastern Black Sea Region and to compare this concrete to traditional and light weight concrete. The study done for purpose consists of three chapters and four appendices. In the first chapter, general information is presented. In the second chapter, studies made on high performance, normal weight and light weight concrete produced by the aggregates of Eastern Black Sea Region, and reinforced concrete and prestressed concrete beams produced by using each of concrete mentioned above are given. The conclusions drawn from the results of this study and suggestions are summarized in the third chapter. This last chapter is followed by the list of references and four appendices including the topics on the effects of aggregate petrographic structure on collapse mechanism, purity of sand, stain- gauges, and cracks in flexure. The conclusions obtained from this study showed that high performance concrete can be produced by using aggregates of Eastern Black Sea Region, and that the use of this concrete is useful in many ways, but“Building Code Requirements for Reinforced Concrete”which is valid can not be used in the design of structures constructed by using high performance concrete. Key Words : High Performance Concrete, Experimental and Theoretical Comparison, Axial Compression and Flexure, Normal Weight Concrete, Light Weight Concrete, Reinforced and Prestressed Concrete Beams. vm