Geri Dön

Doğu Karadeniz mimari arşivi için sanal gerçeklik modeli

Virtual reality model for Eastern Black Sea architectural archive

  1. Tez No: 96700
  2. Yazar: AYHAN KARADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Sanal Gerçeklik, İnternet, Bilgisayar Destekli Tasarım, BDT, Arşiv, Görsel Model, Simulasyon, Çoklu Ortam, Architecture, Virtual Reality, Internet, Computer Aided Design, CAD, Archive, Visual Model, Simulation, Multimedia
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 180

Özet

Bu çalışma, sürekli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mimari değerlerin belgelenmesine, tanıtılmasına yönelik olarak, bilgisayar ve internet yardımıyla, sanal ortamda oluşturulan bir simulasyon modelidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü'nde, oluşturulan Doğu Karadeniz yöresine ait (Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin, Gümüşhane) çok kapsamlı bir mimari röleve arşivi vardır. Bu çalışma ile mevcut bilgilere yenileri de eklenerek, elektronik ortama aktarmanın sistematiği oluşturulmuştur. Her platformda çalışabilen VRML (virtual reality modelling language) dilinde yapıların üç-boyutlu modelleri oluşturulup, çeşitli animasyon, grafik vd. efektlerle internet'de kullanıma açılmıştır. Doğu Karadeniz Sanal Mimari Arşivi'nin URL adresi şöyledir: http://www.dkma.ktu.edu.tr Üç-boyutlu modelin yamsıra ses, video görüntü, yazı, grafik ve benzerlerinin kullanıldığı çoklu ortam (multimedia) kullanıcının bir çok duyusuna hitap eden etkili bir öğretme/öğrenme yöntemidir. Bir kere yapıların modelleri elektronik ortamda oluşturulduktan sonra üçüncü şahısların bu bilgiye erişmeleri ve onu kullanmaları geleneksel yöntemlere göre çok hızlı ve etkilidir. İnternet'de uzaktan eğitim (distance learning) gibi çalışmalar bu çalışmanın tamamlayıcısı olabilecektir. Örneğin bilgisayar destekli tasarım (CAD) dersleriyle entegre edilmiş“sanal tasarım dersleri”uzaktan eğitim için düşünülebilir. Burada sunulan çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, sorunun ve varsayımların ortaya konması, çalışmanın yöntemi, kaynakların taranması, konuyla ilgili kısa hatırlatmalar ve terminoloji bilgileri yer almaktadır. İkinci bölümde, ilk bölümde belirlenen yöntem doğrultusunda tez kapsamında yapılan çalışmalar, mevcut bilginin tasnifi, modelin arayüzünün oluşturulması, yazılım ve donamm kısıtlamaları yer alır. Ayrıca oluşturulan modeller de bu bölümde tanıtılmaktadır. Üçüncü bölüm elde edilen model'in çalışan ve çalışmayan yönlerini irdelemektedir. Oluşturulan sanal modelin pratik yararlarının yamsıra diğer modellerle birer kıyaslaması da yapılmaktadır. Dördüncü bölümde akademik, uygulama, koruma ve tanıtım açısından bu çalışma ile varılan sonuçlar sunulmaktadır. Beşinci bölüm ise bu çalışmanın devamı olabilecek veya benzer konuda çalışacak araştırmacılara önerileri içerir.

Özet (Çeviri)

Virtual Reality Model for Eastern Blacksea Architectural Archive This study is a computer simulation model aiming documentation and dissemination of the historic architectural objects on internet. There is a very large architectural documents' archive in the Department of Architecture of Karadeniz Technical University (Trabzon, Türkiye). The documents consist of variety of building types and ornaments from Eastern Blacksea Region of Turkey (samples are from such cities as Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin, Gümüşhane). An information system is developed for the above mentioned archive with this study. 3-Dimensional models of buildings are created with VRML and variety of animation techniques, graphics effects are added to the models. The URL address of the Eastern Blacksea - Virtual Architectural Archive is: http://www.dkma.ktu.edu.tr Besides 3-D model such multimedia effects as sound, video view, text all together are effective way of teaching and learning. Once the 3-D model of buildings are transformed into the electronic environment, third persons can reach and manipulate these information very fast and easily comparing to traditional methods. Such further studies as 'distance learning' over internet would complete this study. For example 'virtual design studio' classes that is integrated with CAD classes would be considered as distance learning. This thesis consists of six chapters. First chapter includes the purpose of the study, definition of the problem and hypotheses, method of the study, literature review, short definitions of the terminology. The second chapter is the application of the method and there are classification of existing documents, creation of simulation model's interface, limits of softwares and hardwares. 3-D models of the selected buildings are introduced in this chapter. In the third chapter, there is comparisons of the simulation model's positive and negative aspects. Besides practical benefits of the created simulation model, comparisons with other simulation models are also included in this chapter. The fourth chapter gives the results of this study from academic, practice, preservation and promotional point of view. The fifth chapter gives some further proposals for researchers.

Benzer Tezler

  1. Artvin ili Borçka ve Hopa ilçeleri camilerinde ahşap süslemeler

    Wooden ornaments in the mosques of Artvin city Borçka and Hopa districts

    DEMET TAŞKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Sanat TarihiGazi Üniversitesi

    Tarih Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. SEYFİ BAŞKAN

  2. Artvin ili, Şavşat ilçesi'ndeki ahşap camilerin mimari özellikleri, koruma sorunları ve koruma yaklaşım önerileri

    Architectural features, conservation problems and conservation approach proposal of wooden mosques in Şavşat, Artvin

    SAFİYE NAGEHAN AYTEKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYNUR ÇİFCİ

  3. Rize'de Osmanlı dönemi camileri

    Ottoman period mosques in Rize

    BURAK MUHAMMET GÖKLER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Sanat TarihiAtatürk Üniversitesi

    Türk İslam Sanatları Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN KÖŞKLÜ

  4. Acara (Gürcistan) bölgesi'nde Osmanlı dönemi ve sonrası geleneksel ahşap cami mimarisi

    Traditional wooden mosque architecture in Acara (Georgia) region of Ottoman period and afterward

    MUSTAFA KAYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Sanat TarihiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AYTEKİN

  5. Merzifon'da Türk devri mimari eserleri

    Başlık çevirisi yok

    MURAT ÇERKEZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Sanat TarihiAnkara Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. MEHMET TUNÇEL