Rijit iki düz blok üzerine oturan bileşik tabakada sürekli ve süreksiz temas problemi
Continuous and discontinuous contact problem of layered composite resting on two rigid flat supports
- Tez No: 96704
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Theory of Elasticity, Continuous Contact, Discontinuous Contact, Contact Pressure, Initial Separation Load, Initial Separation Distance, Separation, Integral Transforms Technique, Integral Equation. VII ? J^mmms
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Bu çalışmada, rijit iki düz blok üzerine oturan, hı ve h2 gibi değişik sabit yükseklikte, ve farklı malzeme özelliklerine sahip homojen, izotrop iki tabakadan oluşan bileşik tabakada sürekli ve süreksiz temas problemi elastisite teorisine göre çözülmüştür. Bileşik tabaka üst yüzeyinden 2a genişliğinde düzgün yaydı yükün etkisinde bırakılmıştır. Birinci bölümde temas problemlerinin tarihsel gelişiminden bahsedilmiş, temas konusu üzerine yapılan bazı çalışmalar özetlenmiştir. Elastisitenin temel denklemleri kullanılarak integral dönüşüm teknikleri yardımıyla bu denklemlerden gerilme ve yerdeğiştirmelere ait genel integral ifadeler elde edilmiştir. İkinci bölümde, önce sürekli temas durumu incelenmiştir. Sürekli temasta probleme ait sınır şartlarına, gerilme ve yerdeğiştirme ifadeleri uygulanmış, problem temas gerilmesinin bilinmeyen olduğu tekil integral denkleme indirgenmiştir. Tekil integral denklemin çözümü ise Gauss-Chebyshev integrasyon formülleriyle yapılmıştır. Daha sonra iki elastik tabakaya ait ara yüzeyde ilk ayrılmayı meydana getirecek yük ve ilk ayrılmanın meydana geleceği uzaklık araştırılmıştır. Sürekli temasın ardından süreksiz temas incelenmiştir, öncelikle bileşik tabaka ile rijit düz bloklar arasındaki ayrılma ele alınmıştır. Ardından da iki elastik tabakaya ait ara yüzeyde ayrılma olması durumunda yazılan sınır şartlarına uygulanan gerilme ve yerdeğiştirme denklemleri ile problem temas gerilmesi ve iki elastik tabakaya ait ara yüzeyde meydana gelen ayrılmanın eğiminin bilinmeyenler olduğu iki integral denkleme indirgenmiş ve integral denklem takımı yine Gauss-Chebyshev integrasyon formülleriyle çözülmüştür. Sürekli temas ve bileşik tabaka ile rijit düz bloklar arasında ayrılma bulunması hallerinde, iki elastik tabakaya ait ara yüzey boyunca sürtünme bulunması ve bulunmaması durumları ayrı ayrı ele alınmıştır. Integral denklemlerin çözülmesiyle temas gerilmesi, tabakalara ait ara yüzeydeki ayrılmalar ile bileşik tabakanın herhangi bir noktasındaki o"x,cy ve T^ gerilme bileşenleri kolayca belirlenebilir hale gelmiştir. Üçüncü bölümde mesnet açıklığı, mesnet genişliği, yük genişliği ve malzeme özellikleri gibi değişik boyutsuz büyüklüklerin farklı değerleri için gerilme ve yerdeğiştirmere ait sonuçlar grafikler halinde sunulmuştur. Tabakalara ah ara yüzeyde sürtünme bulunması ve bulunmaması durumlarında tabakalar arasında ayrılma meydana gelmemesi halinde gerilmelerdeki farklar grafikler üzerinde gösterilmiş ve grafiklerin irdelenmesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise yapılan çalışmalardan çıkarılan sonuçlar sunulmuştur. Anahtar Kelimeler Elastisite Teorisi, Sürekli Temas, Süreksiz Temas, Temas Gerilmesi, İlk Ayrılma Yükü, İlk Ayrılma Uzaklığı, Ayrılma, integral Dönüşüm Tekniği, integral Denklem. VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Continuous and Discontinuous Contact Problem of Layered Composite Resting on Two Rigid Flat Supports In this study, the continuous and discontinuous contact problem of a layered composite which consists of two materials with different elastic constants and heights hj and h2 resting on two rigid flat supports with sharp edges is considered according to the theory of elasticity. Layered composite is subjected to a uniform clamping pressure over a finite portion of width 2a on its top surface. It is assumed that there is no friction between the supports and the layered composite. In the first chapter, the historical development of contact problems are mentioned and some studies which are done on contact problems are summarised. Also stress and displacement integral expressions are obtained using the integral transforms technique from the fundamental equations of elasticity. In the second chapter, continuous contact is examined first. Stress and displacement expressions are substituted into the continuous contact boundary conditions and the problem is reduced to a singular integral equation, where the contact pressure is the unknown function. The solution of singular integral equation is done using the Gauss- Chebyshev integration formulas. Then the first separation load and the first separation distance at the interface of two elastic layers are investigated. Discontinuous contact problem is divided into two parts. Separation between layered composite and rigid flat supports is examined first. Afterwards stress and displacement expressions are substituted into the boundary conditions which are written for the separation between the two elastic layers and the problem is reduced to solution of two singular integral equations where the contact pressure and the slope of separation at the interface of two elastic layers are the unknown functions. Singular integral equation system is also solved using Gauss-Chebyshev integration formulas. In the continuous contact problem and discontinuous contact problem between layered composite and rigid flat supports mentioned above are considered with and without friction at the interface of elastic layers separately. With solving the integral equations, contact pressure, separation between two elastic layers and ox, o*y and x^ stress components at every point of layered composite can be determined. In the third chapter, the stress and displacement results which are obtained for different values of various dimensionless quantities such as support width, load width and material properties are presented in graphical forms. When there is no separation between two elastic layers, the effect of friction between two elastic layers on stresses are shown in graphics and the graphics are discussed. In the fourth chapter, the conclusions obtained from this study is given.