Prostat kanseri tanısında farklı biyopsi tekniklerinin etkinliğinin retrospektif olarak karşılaştırılması
A retrospective comparison of the effectiveness of different biopsy techniques in the diagnosis of prostate cancer
  1. Tez No: 967056
  2. Yazar: CAN SİNİRSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, görüntü kılavuzluğunda biyopsi, prostat spesifik antijen, prostate cancer, image guided biopsy, prostate spesific antigen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Prostat kanseri (PKa) tüm erkek kanserleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. PKa tanısını prostat biyopsisi ile konulmaktadır ve biyopsinin patolojik incelemesi ile tedavi planı oluşmaktadır. Biz bu çalışmamızda MRG hedefli prostat biyopsisi yöntemlerinden MRG kognitif biyopsi (MRG-KB) ve MRG-ultrasonografi (USG) füzyon prostat biyopsisi yöntemlerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2021 ile Haziran 2023 tarihleri arasında PSA yüksekliği ve/veya klinik şüphe üzerine transrektal USG eşliğinde MRG-KB yapılan 251 ve MRG-USG füzyon prostat biyopsisi yapılan 241 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların radyolojik, laboratuvar, biyopsi ve radikal prostatektomi yapılanların patoloji sonuçları incelemeye alındı. Bulgular: PKa ve klinik anlamlı prostat kanseri (kaPKa) saptama oranları MRG-KB ve MRG-USG füzyon biyopsi grubu için sırasıyla %40,2 - %47,3 ve %22,7 - %27 olarak saptandı (p=0,114 & p=0,274). Sistematik ve lezyona yönelik hedefli biyopsi ayrı ayrı ele alındığında; sistematik biyopsinin ihmal edildiği senaryoda MRG-KB ve MRG-USG füzyon biyopside sırasıyla %5,2 ve %1,3 kaPKa tanısını konulamayacaktı (p=0,014). Biyopsi sonrası radikal prostatektomi yapılan 56 hastada ISUP yükselme durumunda iki grup arasında anlamlı farklılık gözlenmedi ancak sadece lezyona yönelik hedefli biyopsiler göz önüne alındığında MRG-USG füzyon biyopsi grubunda sonrasında daha az hastada ISUP yükselmesi olduğu görüldü (p=0,004). Sonuç: İki biyopsi tekniği arasında PKa ve kaPKa saptama oranları bakımından anlamlı fark izlenmedi. Ancak MRG-KB'nin sistematik biyopsiye daha bağımlı olduğu, MRG-USG füzyon biyopsinin ise lezyona yönelik hedefli biyopsilerde kaPKa açısından daha yüksek bir tanı gücüne sahip olduğu görüldü. Ayrıca, radikal prostatektomi yapılan hastalarda, MRG-USG füzyon biyopsi esnasında alınan hedefli biyopsi örneklerinin nihai patoloji ile daha yüksek oranda uyum gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer (PCa) is the second most common type of cancer in men. PCa is diagnosed by performing biopsy of the prostate and the pathological examination is used to decide how to treat the patient. In this study, we aimed to compare MRI cognitive biopsy (MRI-CB) and MRI-ultrasonography (USG) fusion prostate biopsy methods. Materials and Methods: Between January 2021 and June 2023, 251 patients who underwent transrectal USG-guided MRI-CB and 241 patients who underwent MRI-USG fusion prostate biopsy due to elevated PSA and/or clinical suspicion were included. Radiological, laboratory, biopsy and pathology results of patients who underwent radical prostatectomy were examined. Results: The detection rates of PCa and clinically significant prostate cancer (csPCa) were 40.2% and 47.3% for the MRI-CB group, and 22.7% and 27% for the MRI-USG fusion biopsy group, respectively (p=0.114 and p=0.274). When systematic and lesion-targeted biopsies were evaluated separately, omission of systematic biopsy would have resulted in missed csPCa diagnoses in 5.2% of cases in the MRI-CB group and 1.3% in the MRI-USG fusion group (p=0.014). Among 56 patients who underwent radical prostatectomy following biopsy, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of ISUP grade upgrading. However, when only lesion-targeted biopsies were considered, fewer cases of ISUP upgrading were noted in the MRI-USG fusion biopsy group (p=0.004). Conclusion: The detection rates of PCa and csPCa were similar for the two biopsy techniques. It was observed that MRI-USG fusion biopsy would fail in fewer patients if systematic biopsy was neglected compared to MRI-CB. When the pathologies of patients who underwent radical prostatectomy were compared with the biopsy pathologies, it was found that the targeted core pathology results obtained with MRI-USG fusion biopsy showed a better correlation.