Torul ve çevresinde yüzeylenen kayaçların petrografik ve jeokimyasal incelenmesi
Petrographic and geochemical investigations of rock out cropts of Torul and nearby area
  1. Tez No: 96712
  2. Yazar: ABDULLAH KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Torul-Gümüşhane, Doğu Pontid'ler, Jeokimya, Granit Petrojenezi. VIII " jğ], Torul-Gümüşhane, Eastern Pontide, Geochemistry, Granite Petrogenesis. IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Torul (Gümüşhane) ve çevresinde yüzeylenen kayaçlann mineralojik, petrografik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, çalışma alanının yaklaşık merkezinde bulunan Torul Granitoyidi ayrıntılı olarak incelenerek petroj enezi tartışılmıştır. Çalışma alanına ait iki stratigrafi kurulmuştur. Çalışma alanının güneyinde, tabam Liyas yaşlı toleyitik karakterli bazalt ve andezitler oluşturur. Malm-Erken Kretase yaşlı Berdiga Kireçtaşlan uyumlu olarak volkanitlerin üzerine gelir. Üst Kretase genellikle volkano-tortul kayaçlarla temsil edilir, ancak bu seviyelere yer yer asidik volkanitler eşlik eder. Güney Zon'un en genç kay açları Eosen yaşlı andezitlerdir. Üst kretase ve Eosen kayaçlarının kimyasal özellikleri tipik volkanik yay kayaçlanna benzer özellik gösterir. Çalışma alanının kuzeyi ise sadece volkanik kayaçlann oluşturduğu Üst Kretase formasyonlarından oluşur. Çoğunluğunu kalk-alkalen kayaçlann oluşturduğu bu volkanitler, kimyasal özellikleri bakımından yay volkanitlerine benzemektedir. Fosil volkanik yay olan Doğu Pontid'lerde, magmatizma Üst Kretase sonu ile Paleosen aralığında pik noktasına ulaşmıştır. Çalışılan Torul ve Sanosman Batolitleri de bu dönemde Jura ve/veya Kretase formasyonlanm keserek yerleşmiştir. Her iki plütonun uzun ekseni Pontid'lerdeki ana kınk sistemine (KD-GB ve KB-GD) paraleldir. Sanosman Plutonu mineralojik ve kimyasal olarak homojendir. Saha gözlemleri, petrografik ve kimyasal bulgular Torul Plutonu'nun kanşık zonlu bir yapıda olduğunu göstermiştir. Yaklaşık aym yaşlı üç seriye ait kayaçlar plutonu oluşturur. Plutondaki en eski kayaçlan kuvarslı diyorit, granodiyorit ve monzogranit (I. Seri) oluştururken, kuvars monzodiyorit, kuvars monzonit ve monzogranitten oluşmuş II. Seri kayaçlan plutonu iki yerden keserek yerleşmiştir. En genç siyenogranitler ise elips şekilli plütonun merkezine yakın yerleşmiştir. Serilere ait kayaçlann kimyasal özellikleri birbirine benzer olup, yay granitoyidleriyle karşılaştınlabilir özelliktedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Petrographic and Geochemical Investigations of Rock Out Cropts of Torul and Nearby Area In this study, mineralogical, petrographical and chemical properties of the outcrops of Torul and nearby area are investigated. In addition to that Torul Granitoids are investigated in detail and its petrogenesis are discussed. Two different stratigraphies established for study area. South of the study area, Liassic tholeite character basalt and andesites are made the basement. Malm-Early Cretaceous aged Berdiga Limestones overlies with conformity those of Liassic rocks. Upper Cretaceous are generally represented by volcano-clastic rocks, but, acidic volcanic rocks are associate these layers in some places. Eocene aged andesites are the youngest rock unit in the Southern Zone. Chemical faetures of both Upper Cretaceous and Eocene rocks are the similar with those of volcanic arc rocks. In the north part of the study area consist of only Upper Cretaceous formations. These volcanic rocks are mainly calk- alkaline in character and, chemically are like similar to arc volcanic rocks. The eastern Pontides are a fossil volcanic arc where the magmatism reaches the peak during end of the Cretaceous to Paleocene. Studied Torul and Sanosman Batholiths are also emplaced during these time and they cut Jurassic and/or Cretaceous formations. Elongation of the long axis of both batoliths show good agrement with the major tectonic directions (NE-SW and NW-SE) of the eastern Pontides. Mineralogy and chemistry of Sanosman Plüton are homogeneous. Field observations, petrographical and chemical data indicate that the Torul Plüton is composite zone. Approximately similar aged three series made up the Torul Plüton. Where quartz diorite, granodiorite and monzogranite made up the oldest rocks (serie 1), quartz monzodiorite, quartz monzonite and monzogranite (serie 2) cut the serie 1 rocks in two different locations. Synogranites, the youngest rocks, located center of the ellipse shaped pluton. Rocks of the series are chemically similar each other and the are comparable with volcanic arc granitoids.