Artvin-Genya Dağı'ndaki orman toplumları ve silvikültürel özellikleri
Vegetation types of Genya mountain in Artvin and silvicultural properties
- Tez No: 96711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mountain of Genya, Stand Profile, Vegetation type, Silviculture, Vegetation Table
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Şefliği sınırlan içerisinde yer alan Genya Dağının orman toplumları ve bu toplumların silvikültürel özelliklerini belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle alanda 160 adet örnek alan alınmıştır. Daha sonra Braun Blanquet yöntemi ile sekiz adet orman toplumu ve bu toplumlardan ikisine ait beş adet alt birim belirlenmiştir. Söz konusu toplumların silvikültürel özelliklerini belirlemek amacıyla; her bir toplum ve alt birime ait birer adet meşcere profili ve bu profillerin tepe izdüşümleri çizilmiş ve ağaç sayısı, ağaç varlığı, katillik durumları, toplam göğüs yüzeyi, biyolojik üst boylar, çaplar ve yaşlar belirlenerek toplum içindeki ve diğer toplumlar arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Ayrıca toplumlar ve alt birimlerin toprak özelliklerinin belirlenmesi amacı ile, yine her bir toplum ve alt birim için üçer adet olmak üzere toplam 33 adet toprak profili açılarak örnekler alınmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler, toplumlardaki ağaç türlerinin karışım ve katillik durumları, tepe biçimlenmeleri ve gövde kaliteleri, büyüme güçleri ve doğal gençleşme durumları, orman toplumlarının ekolojik ve silvikültürel özelliklerini ortaya koyma amacı doğrultusunda tartışılmış ve araştırma alanında belirlenen orman toplumlarının silvikültürel geleceklerine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler : Genya Dağı, Meşcere Profili, Orman Toplumu, Silvikültür, Vejetasyon Tabloları
Özet (Çeviri)
Vegetation Types of Genya Mountain in Artvin and Silvicultural Properties This study was conducted in order to determine vegetation types and their silvicultural characteristics of Genya Mountain which is located in Central territorial division of Artvin Forest Enterprise. A total of 160 samples areas were examined and then 8 vegetation types and 5 sub-units belong to that two vegetation type according to Braun Blanque method was determined. In order to find out silvicultural characteristics of vegetation types, stand profiles and their crown projections were drawn for each vegetation types and sub-units. Relations among vegetation types and with other vegetation were found by determining number of trees, tree volume, stratum, total basal area, biological top height, diameters and ages. Moreover, to find out soil characteristics in these vegetation types and sub-units, a total of 33 soil profiles from each vegetation types and their sub-units were also dug. Results were discussed in order to determine the situation of stratum and mixture of forest tree species, canopy structures and stem quality, growth potential and natural regeneration ability, ecological and silvicultural properties of vegetation types. And some suggestions were made concerning silvicultural futures of vegetation types in the research area.