Deneysel sıçan üveit modeli ve ARPE-19 hücre kültüründe tauroursodeoksikolik asidin oküler inflamasyon üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of tauroursodeoxycholic acid on ocular inflammation in an experimental rat uveitis model and ARPE-19 cell culture
  1. Tez No: 967166
  2. Yazar: YUSUF SAMET ATLIHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERKAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Endoplazmik Retikulum (ER) Stresi, Endotoksinle İndüklenen Üveit (EİÜ), İnflamasyon, Tauroursodeoksikolik asit (TUDCA), Apoptosis, Endoplasmic Reticulum (ER) Stress, Endotoxin-Induced Uveitis (EIU), Inflammation, Tauroursodeoxycholic Acid (TUDCA)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Endotoksinle indüklenen üveit (EİÜ), akut oküler inflamasyonu modellemek için yaygın olarak kullanılan ve insan üveitinin bazı özelliklerini yansıtan güvenilir bir deneysel modeldir. Anti-inflamatuar ve hücre koruyucu özelliklere sahip bir safra asidi olan Tauroursodeoksikolik Asit (TUDCA), endoplazmik retikulum (ER) stresi ve apoptoz mekanizmalarını hedefleyerek inflamatuar hasarı azaltabilir. Bu çalışma, TUDCA'nın in vivo ve in vitro EİÜ modellerindeki koruyucu etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Erkek Wistar sıçanlarında, lipopolisakkarit (LPS) enjeksiyonu ile EİÜ modeli oluşturulmuş; bazı gruplara intraperitoneal TUDCA uygulaması yapılmıştır. Retinal pigment epitel (RPE) hücre modeli olarak ARPE-19 hücre kültürü kullanılmıştır. Oküler inflamasyon klinik ve histolojik yöntemlerle değerlendirilmiştir. İmmunohistokimya ve immünofloresan boyamalar ile Glukoz Düzenleyici Protein 78 (GRP78), kaspaz-3, kaspaz-12 ve apoptoz belirteçleri analiz edilmiştir. Ayrıca, kaspaz-3 aktivite ölçümleri ve TUNEL analizleri apoptoz düzeylerini değerlendirmek için uygulanmıştır. Bulgular: TUDCA uygulaması, sıçanlarda LPS ile indüklenen inflamasyonu ve retinal kalınlaşmayı anlamlı derecede azaltmıştır. ARPE-19 hücrelerinde, TUDCA uygulaması LPS'ye bağlı hücre canlılığı kaybını önlemiş ve morfolojik hasarı hafifletmiştir. Her iki modelde de TUDCA tedavisi sonrası GRP78, kaspaz-3 ve kaspaz-12 ekspresyon düzeylerinde azalma gözlenmiştir. TUNEL ve kaspaz-3 aktivite testleri, TUDCA'nın retina dokusunda ve hücre kültüründe apoptozu azalttığını doğrulamıştır. Tartışma: Bu bulgular, TUDCA'nın inflamasyonda aktive olan ER stresi ve apoptoz yollarını etkin bir şekilde baskıladığını göstermektedir. Hem anti-inflamatuar hem de sitoprotektif etkileri, TUDCA'nın oküler inflamatuar hastalıklarda potansiyel bir tedavi adayı olarak değerlendirilebileceğini desteklemektedir. Sonuç: TUDCA, EİÜ modelinde klinik, histopatolojik ve moleküler düzeylerdeki inflamatuar yanıtı anlamlı ölçüde baskılamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Endotoxin-induced uveitis (EIU) is a widely recognised experimental model of acute ocular inflammation, that mimics certain features of human uveitis. Tauroursodeoxycholic acid (TUDCA), a bile acid known for its anti-inflammatory and cytoprotective properties, may alleviate retinal damage by modulating endoplasmic reticulum (ER) stress and apoptosis pathways. This study aims to investigate the protective effect of TUDCA both in vivo and in vitro in EIU models. Materials and Methods: EIU was induced in male Wistar rats by intravitreal injection of lipopolysaccharide (LPS), with a subset of animals previously treated intraperitoneally with TUDCA. ARPE-19 cells were used to model the stress of the retinal pigment epithelium in vitro. Clinical and histopathological examinations evaluated the ocular inflammation. Immunohistochemistry and immunofluorescence staining were used to detect the ER stress marker glucose-regulated protein 78 (GRP78), caspase-3, caspase-12, and apoptosis. Caspase-3 activity assays and TUNEL staining were used to further quantify the apoptotic response. Results: Pretreatment with TUDCA significantly reduced LPS-induced ocular inflammation and retinal thickening in rats. In ARPE-19 cells, TUDCA restored the viability of cells impaired by LPS exposure and ameliorated morphological damage. Both in vivo and in vitro models showed decreased expression of GRP78, caspase-3, and caspase-12 after TUDCA administration. TUNEL and caspase-3 assays confirmed the reduced apoptosis after treatment. Discussion: These results show that TUDCA effectively suppresses ER stress and apoptotic signalling pathways activated during inflammation. Its combined anti-inflammatory and cytoprotective effects argue in favour of considering TUDCA as a potential therapeutic candidate in ocular inflammatory diseases. Conclusions: In the EIU model, TUDCA significantly suppresses the inflammatory response at clinical, histopathological, and molecular levels.