Radikal prostatektomi cerrahisinde yöntem farklılığının cerrahi ekip yaşam kalitesine etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effect of method differences in radical prostatectomy surgery on the surgical team's quality of life
- Tez No: 967172
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: prostatektomi, yaşam kalitesi, sağlık personeli, prostatectomy, quality of life, healthcare personnel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Radikal prostatektomi (RP), prostat kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Bu operasyon, açık RP, laparoskopik RP (L/S RP) ve robot yardımlı laparoskopik RP (RALP) gibi farklı teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Cerrahinin türünün, yalnızca hastaların değil, cerrahi ekibin de yaşam kalitesini etkileyebileceği düşünülmektedir. Üroloji alanında hastaların yaşam kalitesini inceleyen çalışmalar bulunmasına rağmen, literatür taramamızda ürolojide cerrahi ekibin yaşam kalitesini araştıran spesifik bir çalışma bulunmamıştır. Bu çalışmada, RP'de farklı cerrahi tekniklerin cerrahi ekibin yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Türk Üroonkoloji Derneği Yaşam Kalitesi Çalışma Grubu tarafından yürütülen çok merkezli bir araştırma projesinin parçası olarak tasarlanmış retrospektif bir çalışmadır. Ocak 2024- Aralık 2024 tarihleri arasında RP'ye katılan toplam 94 cerrahi ekip üyesi çalışmaya dahil edildi. Demografik veriler, cerrahi bilgiler ve postoperatif anketler (SF-12, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, İskandinav Kas İskelet Sistemi Anketi) kaydedildi. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 kullanılarak yapıldı. Bulgular: Cerrahi teknisyenlerin fiziksel ve mental sağlık düzeyleri diğer meslek gruplarına göre anlamlı derecede düşüktür (p<0,001), kadın cerrahi ekip üyelerinin mental sağlık puanlarının erkeklere göre düşüktür (p=0,008), özel hastanelerde çalışanların mental sağlık düzeyleri, üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde çalışanlara göre yüksektir (p=0,019), 50'den fazla RP operasyonunda bulunan cerrahi ekip üyelerinin mental sağlık düzeyleri, daha az deneyimli olanlara göre yüksektir (p=0,019), açık RP yapan cerrahi ekip üyelerinin depresyon düzeyleri, robotik cerrahi yapanlara göre yüksektir (p=0,024). Sonuç: Çalışmamız RP cerrahisinde kullanılan farklı operasyon türlerinin ve cerrahi süreçlerin cerrahi ekibin yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bulgularımız cerrahi ekibin fiziksel ve zihinsel sağlığı, iş memnuniyeti ve eğitim düzeyleri arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda cerrahi ekip üyelerinin sağlığını ve refahını iyileştirmeye yönelik önlemlerin alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Radical prostatectomy (RP) is a common surgical method used to treat prostate cancer. This procedure can be performed using various techniques, including open RP, laparoscopic RP (L/S RP) and robot-assisted laparoscopic RP (RALP). The type of surgery may affect the quality of life of both patients and the surgical team. Although numerous urological studies have examined patient quality of life, our literature review found no specific research on the quality of life of surgical teams in urology. This study aimed to evaluate the impact of different radical prostatectomy techniques on the surgical team's quality of life. Materials and Methods: This retrospective study was conducted as part of a multicenter research project by the Turk Urooncology Association's Quality of Life Working Group. A total of 94 surgical team members who participated in RP between January 2024 and December 2024 were included. Demographic data, surgical information, and post-operative questionnaires (SF-12, Hospital Anxiety and Depression Scale, Nordic Musculoskeletal Questionnaire) were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0. Results: Surgical technicians exhibited significantly lower physical and mental health levels compared to other professional groups (p<0.001). Female surgical team members had lower mental health scores than males (p=0.008). Mental health levels were higher among those working in private hospitals compared to university and research hospitals (p=0.019). Surgical team members who participated in more than 50 RP operations had higher mental health levels than less experienced members (p=0.019). Surgical team members performing open RP had higher depression levels than those performing robotic surgery (p=0.024). Conclusion: Our study examines the effects of different surgical techniques and processes in RP on the quality of life of the surgical team. Our findings highlight significant variations in the surgical team's physical and mental health, job satisfaction, and training levels. In this context, measures should be taken to improve the health and well-being of surgical team members.