Baraj kreti üzerindeki noktaların yatay hareketlerinin ölçülmesi için bir elektronik ölçü aleti tasarımı ve imalatı
An Electronic insurement with remote control to measure offset values of the object points established on the crest of dam
- Tez No: 96725
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY TÜDEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Dam, Deformation Measurements, Off-set Measurement, Precise Measurement, Dam Crest, Alignment Method, Direct Alignment Method, Step Motor, Precise Survey Instrument. vn
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Baraj kreti üzerindeki noktaların yatay hareketleri, klasik ve basit bir yöntem olan aliyman yöntemi ile de halen yaygın olarak ölçülmektedir. Aliyman yönteminin bir uygulama şekli olan Direkt Yöntemle yapılan ölçmelerde noktaların sabit bir aliyman doğrultusundan sapmaları obje noktası üzerine yerleştirilen işaretlerden doğrudan ölçülür. Defromasyon ölçmelerinde kullanılan ölçü aletleri güvenilir, yüksek presizyonlu ölçüler yapabilen aletler olmalıdır. Yapılan ölçmelerden yüksek ölçü hassasiyeti istendiği gibi, aynı zamanda ölçülerin daha kısa sürede yapılması ve ekonomik olması da istenir. Bu çalışmada obje noktalarının aliymandan sapmalarını, direkt yöntemle doğrudan ve daha yüksek hassasiyette, daha az sayıda elamanla kısa sürede ve güvenilir bir şekilde ölçmek için, telsiz-telefonla uzaktan kumanda edilebilen, 620 mm ölçü mesafesi olan ve 0. 01 mm presizyonlu ölçüler yapabilen elektronik bir ölçü aleti tasarlanmış ve bir adet prototipi imal edilmiştir. İmal edilen bu aletle test ölçüleri yapılmış elde edilen bulgular tartışılmıştır. Ölçmeler farklı uzaklıklarda ve değişik sayıda yapılmıştır. Bu ölçmeler sonunda bir ölçünün ortalama hataları; Mo = ±0.148 mm - ±0.203 mm arasında, Kesin değerlerin ortalama hataları da; Mx= ±0.015 mm.- ±0.034 mm arasındadır. Bu aletin kullanım alanı sadece baraj kreti ile sınırlı kalmayıp, ölçü mesafesinin elverdiği oranda benzer amaçlı ölçülerde ve yükseklik farkı ölçmelerinde de kullanılması mümkündür. Bu aletle yapılacak ölçmelerde, bir operatör ve bir de yardımcı elemandan oluşan iki kişilik bir ekip yeterlidir. Anahtar Kelimler: Baraj, Deformasyon Ölçüsü, Sapma Ölçüsü, Presizyonlu Ölçme, Baraj Kreti, Aliyman Yöntemi, Direkt Yöntem, Adım Motor, Presizyonlu Ölçme Aleti VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Electronic Instrument with Remote Control to Measure Offset Values of the Object Points Established on the Crest of Dam Horizontal displacement of the object point which is established on dam crest is widely measured by Direct Alignment Method. With in direct method, the off-set value of the object points are directly measured by means of devices placed on the object point. Devices have to be reliable and high precise. All measurements are needed high precise but also measurements should be done in a short time and economically. In this work an instrument has been designed and made out which is has 0.01 mm precision and can be use by remote control in order to measured out off-set value with reliable and by minimum personnel and in a short time. The measurable off-set range is 620 mm with this instrument Some test measurements by different number and different length have been done with this instrument. Mean square error (Mo) value of whichever measures were between ±0.148 mm and ±0.203 mm and mean square error (Mx) of off-set values were between ±0.015 mm. and ±0.034 mm. This instrument can be use for some different area except dam crest which where alignment surveys can be applied and to determining for height differences The survey team constituted with only two person is sufficient to carried out measurement with this instrument.