Çeşitli emprenye maddelerinin Kızılağaç odununun (alnus glutinosa (L.) gaertn. subsp. barbata (C.A.Mey.) yalt) wood
Physical and mechanical properties of impregrated alder (alnus glutinosa (L.) gaertn. subsp. barbata (C.A.Mey.) yalt) wood
  1. Tez No: 96730
  2. Yazar: ALİ TEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılağaç, Emprenye, Bor, Yangın Önleyiciler, Su İtici Maddeler, Odun-Polimer Kompozitleri, Fiziksel ve Mekanik Özellikler, VII, Alder wood, Impregnation, Boron Compounds, Fire Reterdant, Water Repellents, Wood-Polymer Composites, Physical and Mechanical Properties, VIII
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada; Çeşitli emprenye maddelerinin kızılağaç odununun (Alnus glutinosa (L.) Gaertn. subsp. barbata (C.A.Mey.) Yalt) fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında; öncelikle Kızılağaç odunundan hazırlanan odun-polimer kompozitlerinin bazı teknolojik özellikleri araştırılmıştır. Odun-polimer kompozitlerinin hazırlanmasında Stiren, Metil metakrilat ve Stiren+Metil metakrilat (70/30) karışımı olmak üzere üç farklı monomer ve tam ve yarım yükleme olarak iki farklı polimer miktarı kullanılmış olup fiziksel özelliklerden tam kuru özgül ağırlık, su alma oram, su itici etkinlik, mekanik özelliklerden ise liflere paralel basınç direnci değerleri belirlenmiştir. Tüm monomerlerde tam yükleme düzeyi en yüksek sonuçlan vermiştir. Özgül ağırlık 0.710-0.950 gr/cm3, su itici etkinlik %39.45-85.78, liflere paralel basınç direnci ise 338.78-645.13 kp/cm2 olarak belirlenmiştir. İkinci olarak kızılağaç odununun borlu bileşikler, su alımını azaltıcı ve boyutsal kararlılık sağlayıcı maddeler ve doğal sepi maddeleri ile bunların farklı kombinasyonlanyla emprenye edilmesi suretiyle yanmaya karşı gösterdikleri etkinlikler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlan, kızılağaç odununda uygulanan borlu tuzlar ve su itici maddeler ile ardışık emprenye işlemlerinde; borlu bileşiklerin su itici maddelerin yanmayı arttıncı etkisini engelledikleri gözlemlenmiştir. Aynca borlu tuzlar ve doğal sepi maddeleriyle ikili emprenyesinde ise; borlu bileşikler doğal sepi maddelerinin yanmayı arttıncı özelliklerini azaltabilmişlerdir. Çalışmada yanmaya karşı gösterdikleri etkinlik bakımından en uygun kimyasal madde yanmayı önleyici etkisi ile bilinen Fosforik asit göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Physical And Mechanical Properties Of Impregrated Alder (Alnus glutinosa (L.) Gaertn. subsp. barbata (C.A.Mey.) Yalt) Wood In this study, Physical and mechanical properties of impregnated black or common alder (Alnus glutinosa (L.) Gaertn. subsp. barbata (C.AMey.) Yahy wood were investigated. First of all, some technological properties of wood-polymer composites made from alder wood were investigated. Three different monomers styrene, methyl methacrylate and styrene/methyl methacrylate (70/30) mixture and two loading levels were used in preparation of wood-polymer composites. Of physical properties; oven-dried specific gravity, ratio of water uptake, water repellent effectiveness and from mechanical properties; compression strength parallel to the grain were determined. Full loading applications has given the best results in all monomer. Oven dried specific gravity, water repellent effectiveness and, compression strength parallel to the grain were found between 0.710- 0.950 gr/cm3, 39.45-85.78 % and 338.78-645.13 kp/cm2 respectively. In addition, alder wood was impregnated with some boron compounds, water repellents, natural tannins and their combinations. Results indicated that application of double impregnation process with boron compounds decreased the negative effects of water repellents on wood flammability. On the other hand, combining of natural tannins and boron compounds restricted the detrimental effects of natural tannins on combustion of wood. Phosphoric acid gave the best fire reterdancy results.