Çeşitli emprenye maddelerinin Wenge odununun bazı teknolojik özelliklerine etkileri
Effects of various preservatives on some properties of technological of wenge wood
  1. Tez No: 397165
  2. Yazar: ÖZLEM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Wenge wood, impregnation, barite, boron compounds, retention
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Wenge (Millettia burentii) odunu barit ve borlu bileşiklerden hazırlanan üç farklı (%1,%3,%5) çözelti konsantrasyonuyla ASTM 1413-76 standartına göre emprenye işlemleri gerçekleştirilmiş ve bazı fiziksel-mekanik özelliklerde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Toplam retensiyon, % retensiyon, tam-hava kurusu özgül ağırlık değeri, boyutsal stabilite değerleri, eğilme direnci, eğilmede elastiklik modülü, basınç direnci, yapışma direnci deneyleri TS ve ASTM standartlarına göre gerçekleştirilmiştir. Deney sonuçlarına göre; en yüksek toplam retensiyon değeri %5 Bx' ta (62,8 Kg/m3), en yüksek % retensiyon %5 Barit+Bx'ta (%4,98), en yüksek hava kurusu özgül ağırlık değeri %3 Barit+Ba'te (0,84 g/cm3), tam kuru özgül ağırlık değeri %3 Barit (Ba+Bx)'te (0,82 g/cm3), en yüksek su alma değeri % 1 Barit'te (%27,72), en yüksek daralma oranı %1 Barit (Ba+Bx)'ta (% 10,24), en yüksek genişleme oranı % 1 Barit+Bx'ta (% 12,49) gerçekleşirken; mekanik özelliklerde en yüksek eğilme direnci değeri %5 Barit (Ba+Bx)'te (186 N/mm2), eğilmede elastiklik modülü değeri %5 Barit (Ba+Bx)'te (20033 N/mm2), basınç direnci %1 Barit+Bx'ta (88,96 N/mm2), en yüksek dinamik eğilme direnci %5 Bx'ta (1,26 Kpm/cm2), yapışma direnci %1 Barit (Ba+Bx)'ta (31,77 N/mm2), gerçekleşmiştir. Anahtar Kelimeler : Wenge odunu,emprenye, barit, borlu bileşikler, retensiyon.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECTS OF VARIOUS PRESERVATIVES ON SOME PROPERTIES OF TECHNOLOGICAL OF WENGE WOOD In this study, Wenge wood was impregnated in three different (1%, 3%, 5%) of solution concentration prepared from barite and boron compounds according to ASTM 1413-76 standard and investigated changes that occur in certain physical-mechanical properties. Total retention, retention%, fully-air-dried specific gravity value, dimensional stability, bending strength, modulus of elasticity in bending, compressive strength, bonding strength tests were carried out according to TSE and ASTM standards. According to the test results; It was found that the highest total value retention is 5% BX (62,8 Kg/m3), the highest % retention is 5% Barit+Bx'ta (%4,98), the highest air dry specific gravity value is 3% barite + Ba (0.84 g / cm3), fully dry specific gravity value is 3% Barite (Ba + Bx)(0.82 g / cm3), the highest intake values is 1% Barite (% 27.7255), the highest shrinkage value is 1% Barite (Ba + Bx) (% 10.2405), the highest expansion rate is 1% barite + Bx (% 12,49). In terms of mechanical properties, it was found that the highest bending strength value is 5% Barite (Ba + Bx) (186 N / mm2), the highest bending modulus of elasticity is 5% Barite (Ba + Bx)(20 033 N / mm2), the highest compressive strength is 1% Barite + Bx(88.96 N / mm2), the highest dynamic bending strength is 5% Bx (1.26 Kpm/ cm2), the highest adhesion resistance is 1% Barite (Ba + Bx) (31.77 N / mm2).