Türkiye orman cerambycidae (insecta, coleoptera)'lerinin tanıtımı ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki türlerinin araştırılması
A Study on the cerambycidae species in northern blacksea region and the introduction of Turkish forest cerambycidae (insecta, coleoptera)
  1. Tez No: 96736
  2. Yazar: HAZAN ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Böcek Faunası, Cerambycidae, Teke Böcekleri DC, Insect Fauna, Cerambycidae, Longhorn Beetles
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Türkiye'de bugüne kadar saptanan orman Cerambycidae türlerinin tam bir listesi oluşturularak, bu türlerle ilgili bilgiler bir araya toplanmıştır. Bu türler için, Bense (1995)'te kullanılan terminoloji esas alınarak, bir teşhis anahtarı düzenlenmiştir. Bu anahtar Prioninae (5 cins), Lepturinae (11 cins), Spondylinae (4 cins),Cerambycinae (34 cins) ve Laminae (21 cins) alt familyalarına ait toplam 214 türü kapsamaktadır. Araştırma süresince Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, batıda Melet Irmağı'ndan doğuda Gürcistan sınırına kadar olan alanda, değişik türden orman ağaçlarının çeşitli kısımlarından yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinde toplanan Cerambycidae türlerinin tanıtımı, biyoloji ve konukçuları ile ilgili sağlanan bilgiler, mevcut bilgilerle birleştirilmiştir. Bu çalışma sırasında Prioninae (2 tür), Lepturinae (9 tür), Spondylinae (4 tür) Cerambycinae (14 tür) ve Lamiinae (8 tür) alt familyalarına dahil toplam 37 türün varlığı belirlenmiştir. Bu türlerden Rhagium sycophanta (Schrank), Leptura 6-guttata, Trichoferus fasciculatus (Faldermann) türleri Türkiye için; Phyrrhidium sanguineum (L.), Phymatodes testaceus (L.) ve Plagionotus speciosus (Adams) türleri de Doğu Karadeniz Bölgesi için yeni tespitlerdir. Sonuçta, Türkiye'deki bilinen toplam 211 orman Cerambycidae türlerinin sayısı, bu çalışma sonunda 214 adete yükselmiştir. En önemlisi, bu türlerin teşhis, morfoloji, biyoloji ve konukçuları ile ilgili baş vurulacak temel bir kaynak oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on The Ceramhycidae Species in Northern Blacksea Region and The Introduction of Turkish Forest Cerambycidae (Insecta, Coleoptera) A complete list of Cerambycidae species found in Turkey was formed and available information on these species put together. Based on the terminology used by Bense (1995), an identification key list was formed. The key contains a total of 214 species belonging to Prioninae (5 species), Lepturinae (11 species), Spondylinae (4 species), Cerambycinae (34 species) and Lamiinae (21 species) sub-families. The study was conducted in Northern Blacksea Region from Melet River to the west to Georgia National border to the east. Throughout the study period, eggs, larvae, pupae and adults of the Cerambycidae species were collected from different parts of forest trees. Information gathered on the biology and hosts of these species was then combined with the available information obtained from the literature. As a result, a total of 37 species were identified belonging to Prioninae (2 species), Lepturinae (9 species), Spondylinae (4 species), Cerambycinae (14 species) and Lamiinae (8 species) sub-families. Of the species identified, Rhagium sycophanta (Schrank), Leptvra 6-guttata, Trichoferus fasciculatus (Faldermann) species are new to Turkish insect fauna; and Phyrrhidium sanguineum (L.), Phymatodes testaceus (L.) and Plagionotus speciosus (Adams) to Northern Blacksea Regioa With the present study, the number of Cerambycidae species known to be found in Turkey has risen from 211 to 214. More importantly, this study represents an effort to bring together an important reference book for the identification, morphology, biology and hosts of these species.