İnorganik metal zehirliliğinin akarsuların kendi kendine temizlenme olayına etkisinin incelenmesi
Effects of inorganic metal toxicity on the self purification capacity of the rivers
  1. Tez No: 96737
  2. Yazar: AYŞE ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERKÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, BOİ, SAG Eğrisi, İnorganik Metal, Akarsu, Kirlilik, Momentler Metodu, Kapasite, Kendi Kendini Temizleme, Wastewater, BOD, SAG Curve, Inorganic Metal, River, Pollution, Method of Moments, Concentration, Self- Purification. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Ülkemizde atıksulann hiçbir arıtıma tabii tutulmadan akarsulara verilmesi neticesinde akarsularımız büyük ölçüde kirlenmektedir. Bu çalışmada akarsulara inorganik metal bileşiklerinden HgCl2, HgS04, CuS04-5H20, K2Cr207, ZnS04.7H20 ve Al2(S04)3.18H20'm verilmesi sonucunda akarsuyun SAG eğrisinde meydana gelen değişim incelenmiştir. İnorganik metal bileşiklerinin farklı konsantrasyonları için daha önceden ölçülmüş bulunan BOİ değerleri kullanılarak çizilen şekiller, kendi içerisinde karşılaştınlmıştır. BOİ parametreleri olan L ve Ki değerleri momentler metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Akarsuya farklı konsantrasyonlarda verilen inorganik metal bileşiklerinin akarsuyun kendi kendini temizleme kapasitesini gösteren SAG eğrisinde meydana gelen değişim incelenerek, şekil üzerinde gösterilip, kendi içerisinde karşılaştınlmıştır. Bu çalışma sonucunda; artan inorganik metal konsantrasyonu ile BOİ değerlerinde büyük düşümler görülmüş ve bazı metal konsantrasyonları için BOİ değerleri görülmemiştir. Yine artan inorganik metal konsantrasyonu ile akarsuyun kendi kendini temizlemesi için gerekli olan sürede artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects of Inorganic Metal Toxicity on the Self Purification Capacity of the Rivers Wastewaters discharged in to rivers without any treatment polluted our rivers in great extent. In this study, effects of HgCl2, HgS04, CuS04.5H20, K2Cr207, ZnS04.7H20 and A12(S04)3.18H20 inorganic metal compounds on the formation of SAG curves or river waters were investigated. Different concentrations of inorganic metal compounds were applied and effects were compared with each other. Increased inorganic metal concentrations caused serious decreases on BOD values and this caused differences on the BOD parameters calculated using method of moments. These variations effected the formation of SAG curves. And as a result self-purification capacity of river was influenced.