Kivi (Actinidia deliciosa [(A. chev) C.F. liang et AR ferguson) ]'nin yarı odunsu çelikle ve aşıyla çoğaltılması
Propagation of kiwi fruit (Actinidia deliciosa [(A. chev) C.F. liang et AR ferguson)] with semihardwood cuttings and grafting
- Tez No: 96735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kivi, Yan Odunsu Çelikle Üretim, IBA, Yeşil Sürgün Dilciksiz Aşı Metodu”, Aşı Bağları, Kiwi Fruit, Propagation of Semi -Hardwood Cuttings, IBA, Semi Hardwood Scion Whip Grafting Method and Wrapping Material V
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bu araştırma 1999 yılında K.T.Ü. Orman Fakültesine ait cam serada yürütülmüş olup iki bölümden oluşmaktadır: l. Bölümde, kivinin yarı odunsu çelikle üretiminde IBA dozajlarının, çelik alım zamanının,hormona daldırma süresinin ve çeliklere yapılan işlemlerin kök oluşumuna olan etkisi araştırılmış, kivinin çelikle üretimindeki köklenme zorluğu göz önüne alınıp çözüm aranmıştır. Kış çeliklerinde köklenme oranının daha düşük olması nedeniyle, dünyada kivi üretiminin büyük kısmı yeşil çelikle yapılmaktadır. Yaz budamasında kesilen dal artıklarının değerlendirilmesi ve çiftçi şartlarında fidan üretiminde kullanılması amaçlanmıştır. 2. Bölümün konusunu ise kivinin, yarı odunsu aşı kalemi kullanılarak“Yeşil kalem dilciksiz aşı metoduyla”çoğaltılması oluşturmaktadır. Aşılama materyali olarak 1998 yılında yetiştirilmiş Hayward fidanları kullanılmış, aşı kalemleri vejetasyon dönemi içerisinde bulunan farklı bahçelerden alınmıştır. Kivinin yarı odunsu çelikle üretiminde, en iyi kök oluşumu için çeliklerin temmuz ayı içinde alınması gerektiği, çelik tabanlarının zedelenmesinin köklenmeyi artırmada önemli sayılabilecek bir etki yapmadığı, 4000, 6000, 8000 ppm EBA dozları kullanılarak yapılan denemelerde, 6000 ppm 'lik IBA dozunun en uygun ve ekonomik olduğu, 5 saniye süreyle hormona daldırmanın yeterli olduğu tespit edilmiştir. Yan odunsu sürgünlerle yapılan dilciksiz aşıda en iyi sonuç, % 94.0 tutma oranı ile parafilm ile bağlanan ve sera ortamında şişleme altında tutulan aşılamalardan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Propagation of Kiwi Fruit (Actinidia deliciosa [(A. chev) C.F.Liang et AR ferguson)]With Semihardwood Cuttings and Grafting This study was conducted in the greenhouse complex of Blacksea Technical University of Faculty of Forestry in 1999 in Trabzon and consisted of two chapters In the first chapter, the effects of IBA dosages, cutting time, hormone soaking time in the production of semi hardwood kiwi cuttings and the effects on root formation were studied. Due to difficulties in root formation some likely solutions were seek. In the second chapter, semi hardwood grafting scion were used using the method of“green wood whip grafting”. As the grafting material, Hayward root stocks which growth in 1998 were used. The grafting scions were taken during vegetative stage. The seedlings propagated from seeds have more denser roots than the cuttings. This property is significant where the plantation will likely established in dry regions. The best results for the time of cutting was found as July. Wounding was not significant for the base of cuttings. However, the dosage of 6000 ppm IBA was found economical and 5 seconds soaking of cuttings was found sufficient The best results for whip grafting using semi hardwood were obtained tied with parafilm and under greenhouse conditions with mist environment