Akoluk (Ulubay-Ordu) epitermal altın cevherleşmesinin jeolojisi, mineralojisi, hidrotermal alterasyon ve jeokimyasal özellikleri açısından incelenmesi
- Tez No: 96739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ordu, Akoluk, Altın, Epitermal, Toprak jeokimyası, Ordu, Akoluk, Gold, Epithermal, Soil geochemistry V|
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET Doğu Pontidlerin baü kısmında yer alan çalışma alanındaki kayaçlar, volkanik ve tortul kayaç birlikteliklerinden oluşmaktadır. En yaşlı birim Üst Kretase yaşlı kristal litik felsik (dasitik) türlerdir. Bu birim, Volkano tortul ve andezitik bazaltik karakterli piroklastik kayaçlar tarafindan örtülür. Tüm bu birimler Tersiyer yaşlı dasit ve andezitik- bazaltik karakterli dayklar tarafindan kesilmektedir. Dasitik tüfler kül ve daha az oranda da lapilli boyutundaki kayaç ve kristal parçalanndan oluşmaktadır. Kayaç parçalan çoğunlukla silisleşmiş ve serisitleşmiş dasitlerdir. Kristaller genellikle kırılmış kuvars ve plajîyoklas tanelerinden oluşur. Bu birim, cevher oluşturan çözeltilerin dolaşımını sağlayan N45-50E doğrultulu bir fay ve bu fay sistemini yer yer kesen N55-60W doğrultulu ikinci bir fay sistemi tarafindan kesilmektedir. Cevherleşme bu fay sistemlerinin kesiştiği kısımlarda konumlanmaktadır. Cevher mineralleri nabit altın, zinkenit, stibnit, orpiment, realgar, zinober, pirit, markasit, sfalerit ve galendir. Gang mineralleri ise kuvars, barit, kalsit, dolomit ve florittir. Cevherleşme damarlar ve yan kayaç içerisinde oluşmuştur. Damarlardaki boşluklar çoğunlukla kuvars, barit, serisit ve cevher mineralleri ile dolmuştur. Fromboidal ve Kolloidal yapılı cevher minerallerinin ve boşluk dolgusu tekstürlerinin varlığı, cevherleşmenin çok düşük sıcaklıkta epitermal bir sistem ürünü olduğunu göstermektedir. Hidrotermal alterasyon da fay sistemlerine paralel zonlar şeklinde gelişmiştir. Zonlanma içten dışa doğru silisleşme, illitleşme, smektitleşme ve karbonatlaşma şeklindedir. Yan kayaçta alterasyon sonucunda yaklaşık %2.19' luk bir kütle kaybı meydana gelmiştir. Hemen hemen tüm major oksitler belirli oranlarda azalmalar göstermişlerdir. Bununla beraber yan kayacın alterasyonu süresince feldspat ve hornblend' in bozunmasından dolayı Na, Ca ve Fe esas kaybı oluşturmaktadır. Diğer taraftan cevher yapıcı elementler yan kayaca eklenmektedir. Silis kaybının yam sıra yan kayaç içerisindeki karbonat minerallerinin damara doğru gidildikçe bozunması, plajiyoklaslann serisitleşmesi ve kuvars-barit damarına doğru pirit miktarındaki artış, cevher yapıcı sıvıların kuvars bakımından fakir, zayıfça asidik karakterli ve CO2 ve H2O bakımından zengin olduğunu göstermektedir. İstatistiksel ve GIS değerlendirmeleri, cevher yapıcı elementlerin çok sayıda anomali alam oluşturduğunu göstermektedir. Bu anomali alanlarının en genişi çalışma alanının doğu kısmında yer almakta olup burada farklı şekilde yönlenmiş iki fay birbirini kesmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Geology, Mineralogy, Hydrothermal Alteration and Geochemical Properties of the Akoluk (Ulubey-ORDU) Epitherraal Gold Mineralisation The study area located in the western part of the Eastern Pontides consists mainly of volcanic and sedimentary rock units. The oldest rock unit is the dacitic tuff of Upper Cretaceous age. This unit is comformably overlain by volcano-sedimentary unit which is in turn overlain by andesitic.and basaltic pyroclastic rocks. All of these units are cut by dacites, andesitic-basaltic dykes of Tertiary age. The dacitic tuffs consist mainly of ash and less of lapilli size rock and crystal fragments. Rock fragments are silicified and sericitized dacites. Crystals are mostly broken quartz and plagioclase grains. This unit is cross-cut by a N 45-50 E striking fault system which served as a major channelway for ore forming solutions. This fault system is locally cut by a second fault set striking N 55-60 W. Mineralisation is located largely at the intersection of these fault systems. Ore minerals are native gold, zinkenite, stibnite, orpiment, realgar, cinnabar, pyrite, marcasite, sphalerite, galena. Gang minerals are quartz, barite, calcite, dolomite, fluorite. Mineralisation occurs as replacement type in the wall-rock, whereas void fillings in the vein which consists largely of quartz, barite and sericite. The presence of framboidal and colloidal ore minerals and their textures suggest a very low temperature epithermal system for the mineralisation. Alteration is also tied up to fault system and is developed as zones. The inner zone consist of silicification and grades outward into illite and further outward into smectite and carbonates. The wall-rock shows about 2.19 % mass loss during mineralisation. Almost all of the major oxides show some degree of losses. However, Na and Fe, Ca form the major losses, mainly due to plagioclase, feldspar and hornblende break down during alteration of the wall-rock. On the other hand, ore forming elements are added into the wall-rock. Chemical and mass changes beside the loss of silica breakdown of carbonate minerals within the wall-rock and sericitization of plagioclase, and increase in pyrite content towards the quartz-barite vein indicate that ore forming fluid is quartz undersaturated, slightly acidic and depleted in CO2 and H2S. Statistical and GIS evaluations show that ore forming elements form several isolated anomalous areas. The largest of which is in the eastern part of the studied area where two differently oriented fault systems cross each other. The studied elements; Au, Sb and As provide the highest contrast and widespread pattern and therefore form the most suitable set of elements for exploration geochemistry.