Gerçek zamanlı kinematik (GZK) GPS'in jeodezik çalışmalarda kullanılabilirliğinin incelenmesi
Examinations the use of real-time kinematic (RTK) GPS in geodetic applications
  1. Tez No: 96740
  2. Yazar: OĞUZ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERTAN GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Gerçek Zamanlı Kinematik GPS, Nokta Aplikasyonu, Detay Alımı, VI T£C TOSSEKOGRETIM &UTOIU5, GPS, Real-Time Kinematic GPS, Stake-out, Mapping Applications. VII
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Günümüzde haritacılık projelerinin hızlı ve doğru bir şekilde bitirilmesi büyük önem kazanmıştır. Bu amaca yönelik son yıllarda geliştirilen ölçme yöntemlerinden birisi de Gerçek Zamanlı Kinematik (GZK) GPS 'tir. GZK GPS metodu ile diğer statik ve kinematik GPS ölçme yöntemleri ile yapılamayan aplikasyon çalışmaları yapılabilmektedir. Ayrıca yine bu yöntemle detay alımı, yersel yöntemlere göre çok daha hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bu yüksek lisans çalışmasında GZK GPS yöntemini maliyet, hız ve duyarlık gibi kriterler açısından test edebilmek amacıyla çeşitli testler yapılmıştır. Bu sayede yöntemin kadastro çalışmaları, imar uygulamaları ve halihazır harita yapımı gibi jeodezik çalışmalarda kullamlabilirliği incelenmiştir. Ayrıca Türkiye' de henüz tam anlamıyla tanınmayan ve bu nedenle çoğu alanda kullanılmayan GZK GPS ölçü yönteminin tanıtılması amaçlanmıştır. Yapılan bu testler neticesinde GZK GPS ölçme yönteminin jeodezik amaçlı aplikasyon ve detay alum çalışmalarında rahatlıkla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examinations the use of Real-Time Kinematic (RTK) GPS in Geodetic Applications Today, it is very important to implement mapping projects fast and accurately. One of the surveying methods developed to overcome this challenge is Real-Time Kinematic GPS (RTK GPS). Staking out that can not be performed by static and kinematic GPS surveying methods can be done easily with RTK GPS. Besides, point positioning can be fulfilled faster than traditional terrestrial methods. In this thesis, various tests have been done with RTK GPS to evaluate the method with respect to its speed, cost and accuracy. Thus, its use in cadastral works, land readjustment projects and mapping projects is analyzed. And it's aimed at introducing this method which has not been widely used yet in most of the areas related to mapping applications in Turkey. In result, it's understood that RTK GPS method can be used at staking out and mapping process in geodetic applications.