Adaptif antenlerde ışın oluşturma algoritmaları
Beamforming algorithms in adaptive antennas
  1. Tez No: 96738
  2. Yazar: ŞEVKET GÖĞÜSDERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptif antenler, adaptif algoritmalar, uzaysal süzgeçleme, ışm demeti oluştuma VI, Adaptive antenna arrays, adaptive algorithms, adaptive beamforming, spatial filtering vn
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Her geçen gün gezgin haberleşme servislerindeki talep artışını, radyo frekans tayfinı genişletmeden karşılamak için tayfi verimli bir şekilde kullanacak yeni teknikler aranmaktadır. SDMA ve adaptif anten dizileri, tayfin verimliliğini artırmada büyük umutlar veren iki tekniktir. Bu çalışmada adaptif anten mimarisi, bu adaptif antenlerde adaptasyonu sağlayan eğitim işaretine dayalı çeşitli algoritmalar ele alınmıştır. Bu algoritmalardan biri olan LMS algoritmasının performansım geliştirmek için iki farklı yaklaşım sunulmuştur. Ayrıca LMS ve diğer algoritmaların performanslarım karşılaştırmak için C++ programlama dili ve MATLABT kullanılarak benzetim programlan hazırlanmıştır. Benzetim sonuçlarından birinci yaklaşımın (BB-LMS), LMS üzerinde farkedilir bir performans artışı sunmadığı fakat diğer optimum Uy yaklaşımı, LMS'in çalışma bölgesini ve yakınsama hızım artırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Beamforming Algorithms in Adaptive Antennas The increasing demand for mobile communication services without a corresponding increase in RF spectrum allocation motivates the need for new techniques to improve spectrum utilization. The SDMA and adaptive antenna array are two techniques that shows real promise for increasing spectrum efficiency. In this research, we investigate the architecture of adaptive array and the performance of different adaptive array algorithms, based on training sequence, used in adaptive arrays. Two novel approaches are tried to develop to improve the performance of LMS in these algorithms. MATLABT simulation test bed is created to compare the performance of these two novel approaches. It is observed from the simulation results that the former one does not provide increased performance for LMS, but the latter one significantly makes its working range larger and increase its convergence rate.