Masseter vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerde farklı uyaranların karşılaştırılması
Comparison of different stimuli in masseter vestibular evoked myogenic potentials
- Tez No: 967412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Odyoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Audiology
- Anahtar Kelimeler: Masseter vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel (mVEMP), klik, tone burst, chirp, Masseter vestibular evoked myogenic potential (mVEMP), click, tone burst, chirp
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Masseter vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller (mVEMP); unilateral veya bilateral akustik stimülasyona yanıt olarak aktif masseter kaslarından elde edilen kısa süreli, kısa latanslı ve bilateral EMG yanıtlarıdır. mVEMP vestibüler kompleks ile trigeminal çekirdekler arasındaki bağlantıyı sağlar. Bu çalışmanın amacı sağlıklı yetişkinlerde klik, tone burst ve chirp uyaranlar ile oluşan masseter vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel yanıtlarındaki P1 latansı, N1 latansı, N1-P1 interval latansı, dalga amplitüdleri ve kulaklar arası amplitüd asimetri oranını karşılaştırmaktır. Çalışmamız Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İbni Sina Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı İşitme, Konuşma ve Denge Bozuklukları Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 18-30 yaş aralığında 20 kadın ve 20 erkek olmak üzere toplam 40 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara öncelikle aydınlatılmış onam formu imzalatılmış ve demografik bilgi formu doldurtulmuştur. Katılımcılara işitme testi, timpanometrik değerlendirme, mVEMP testi ölçümleri yapılmıştır. mVEMP ölçüm parametre sonuçları cinsiyete, kulak tarafına ve uyaran tiplerine göre karşılaştırılmıştır. Kulaklar arası karşılaştırma sonucuna göre sağ ve sol kulak arasında cevap farklılığı gözlemlenmemiştir (p>0,05). Cinsiyet bakımından yapılan karşılaştırma sonucuna göre kadınlarda latans değerlerinin erkeklere kıyasla daha kısa bulundu ancak chirp uyaran N1 latans değeri haricinde, bu farklılık istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Dalga amplitüdleri ve kulaklar arası amplitüd asimetri oranında cinsiyetler arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Uyaranlar arası parametre karşılaştırmalarında chirp uyaran ile elde edilen latans değerleri, klik ve tone burst uyaranlardan istatiksel olarak anlamlı derecede kısa elde edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak mVEMP testinde tone burst ve chirp uyaranların klik uyarana kıyasla daha yüksek güvenirlik ve kullanılabilirlik sunduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Masseter vestibular evoked myogenic potentials (mVEMPs) are short-duration, short-latency, and bilateral EMG responses obtained from active masseter muscles in response to unilateral or bilateral acoustic stimulation. mVEMP provides the connection between the vestibular complex and the trigeminal nuclei. The aim of this study was to compare P1 latency, N1 latency, N1-P1 interval latency, wave amplitudes and interaural amplitude asymmetry ratio in masseter vestibular evoked myogenic potential responses to click, tone burst and chirp stimuli in healthy adults. Our study was conducted at Ankara University, Faculty of Medicine, Ibni Sina Hospital, Department of Otorhinolaryngology, Department of Otorhinolaryngology, Hearing, Speech and Balance Disorders Diagnosis and Rehabilitation Center with a total of 40 participants, 20 women and 20 men, aged 18-30 years. Participants were first asked to sign an informed consent form and fill out a demographic information form. Participants underwent hearing test, tympanometric evaluation and mVEMP test measurements. mVEMP measurement parameter results were compared according to gender, ear side and stimulus types. According to the results of the inter-ear comparison, no difference in response was observed between the right and left ear (p>0.05). According to the results of the comparison in terms of gender, latency values were found to be shorter in women compared to men, but this difference was not statistically significant except for the chirp stimulus N1 latency value (p>0.05). No significant difference was observed between genders in wave amplitudes and interaural asymmetry ratio (p>0,05). In the parameter comparisons between the stimuli, the latency values obtained with the chirp stimulus were statistically significantly shorter than the click and tone burst stimuli (p0.05). In conclusion, we suggest that tone burst and chirp stimuli offer higher reliability and usability in mVEMP testing compared to click stimuli.