ACL yaralanması sonrası spora dönüş yaklaşımında yapay zeka kullanımı: Farklı chatbotların karşılaştırılması
The use of artificial intelligence in return to sport approach after ACL injury a comparison of different chatbots
  1. Tez No: 967461
  2. Yazar: ÇAĞRI MUTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ön Çapraz Bağ, Yapay Zekâ, Rehabilitasyon, Spora Dönüş, Anterior Cruciate Ligament, Artificial Intelligence, Rehabilitation, Return to Sport
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, sporcularda yaygın olarak görülen ve uzun soluklu bir rehabilitasyon süreci gerektiren ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanmaları sonrası spora dönüş yaklaşımında yapay zekâ (YZ) tabanlı chatbotların potansiyel etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. ÖÇB yaralanmaları, bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini ciddi şekilde kısıtlayabilen ve özellikle profesyonel sporcuların kariyerlerini etkileyebilen önemli ortopedik sorunlardır. Bu bağlamda, rehabilitasyon sürecinde doğru ve güncel bilgiye erişim büyük önem taşımaktadır.. Çalışmanın temel problemi, hızla gelişen chatbot teknolojilerinin, spesifik bir sağlık alanı olan ÖÇB rehabilitasyonunda ne derecede güvenilir, bilimsel temelli ve pratik olarak faydalı bilgiler sağlayabildiğini ortaya koymaktır. Metodolojik olarak, çalışma kapsamında belirlenen çeşitli YZ chatbotlarına, ÖÇB rehabilitasyonunun farklı aşamalarını (akut dönem yönetimi, güçlendirme egzersizleri, denge ve propriosepsiyon çalışmaları, spora dönüş kriterleri vb.) kapsayan standartlaştırılmış bir dizi soru yöneltilmiştir. Her bir chatbottan alınan yanıtlar titizlikle kaydedilmiş ve daha sonra sistematik bir yaklaşımla analiz edilmiştir. Veri analizi sürecinde, kodlama ve tematik analiz yöntemleri kullanılarak chatbot yanıtlarının içeriği, tutarlılığı ve bilimselliği derinlemesine incelenmiştir. Elde edilen chatbot yanıtları, alanında uzman ortopedist, fizyoterapist ve antrenörlerden oluşan bir panel tarafından klinik doğruluk, kapsayıcılık ve akademik dil kriterleri açısından bağımsız olarak değerlendirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulguları, YZ tabanlı chatbotların ÖÇB rehabilitasyon sürecinde bireylere ve sağlık profesyonellerine tamamlayıcı bir bilgi kaynağı olarak hizmet edebileceğini göstermektedir. Ancak, elde edilen yanıtların klinik uygulamalarda tek başına yeterli olmadığı ve mutlaka deneyimli sağlık uzmanlarının gözetimi ve yorumu altında kullanılması gerektiği vurgulanmıştır. Bazı chatbotların sunduğu bilgilerin genel nitelikte olduğu veya güncel klinik kılavuzlarla tam olarak örtüşmediği tespit edilmiştir. Bu çalışma, YZ teknolojilerinin sağlık hizmetlerine entegrasyonunda karşılaşılabilecek potansiyel faydaları ve riskleri ele alarak, gelecekteki YZ tabanlı sağlık uygulamalarının geliştirilmesi için önemli bir yol haritası sunmaktadır. Ayrıca, spesifik sağlık alanlarında YZ destekli araçların kullanımı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırma, piyasada mevcut kullanılan farklı YZ chatbotlarının ÖÇB rehabilitasyonuna ilişkin sunduğu bilgilerin kapsamını, doğruluğunu, güncelliğini ve klinik uygulanabilirliğini karşılaştıran nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the potential effectiveness and reliability of artificial intelligence (AI)-based chatbots in the return-to-sport approach following anterior cruciate ligament (ACL) injuries, which are commonly observed in athletes and require a prolonged rehabilitation process. ACL injuries are significant orthopedic problems that can severely restrict individuals' physical activity levels and particularly impact the careers of professional athletes. In this context, access to accurate and upto- date information during the rehabilitation process is of paramount importance. The research was designed as a qualitative study comparing the scope, accuracy, currency, and clinical applicability of information provided by various commercially available AI chatbots regarding ACL rehabilitation. The core problem of the study is to determine the extent to which rapidly evolving chatbot technologies can provide reliable, scientifically grounded, and practically useful information in the specific healthcare domain of ACL rehabilitation. Methodologically, a standardized set of questions covering different stages of ACL rehabilitation (acute phase management, strengthening exercises, balance and proprioception training, return-to-sport criteria, etc.) was posed to selected AI chatbots within the scope of this study. The responses obtained from each chatbot were meticulously recorded and subsequently analyzed using a systematic approach. During the data analysis process, coding and thematic analysis methods were employed to thoroughly examine the content, consistency, and scientific validity of the chatbot responses. The obtained chatbot responses were independently evaluated and compared by a panel of expert orthopedic surgeons, physiotherapists, and trainers based on criteria such as clinical accuracy, safety, and practical applicability. The findings of the study indicate that AI-based chatbots can serve as a supplementary information source for individuals and healthcare professionals during the ACL rehabilitation process. However, it was emphasized that the obtained responses are not sufficient on their own for clinical applications and must be used strictly under the supervision and interpretation of experienced healthcare professionals. It was observed that the information provided by some chatbots was general in nature or did not fully align with current clinical guidelines. This study addresses the potential benefits and risks that may be encountered in the integration of AI technologies into healthcare services, offering an important roadmap for the future development of AI-based health applications.