Sanatın dijital teknoloji ile değişerek yeni gerçekliğine ulaşması ve metaverse benzeri platformlarda kullanım şeklinin incelenmesi
Changing of art with digital technology and reaching its new reality and examining its use in metaverse-like platforms
- Tez No: 967500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Sanat Tarihi, Fine Arts, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Sanatın Dönüşümü, Dijital Sanat, Dijital Devrim, Teknoloji, Sanat Platformları, Metaverse, Transformation of Traditional Art, Digital Art, Digital Revolution, Technology, Art Platforms, Metaverse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Geleneksel sanat, toplumun doğal gelişiminden ve ihtiyaçları doğrultusunda tarihsel zamanın da etkisi ile insanların yaratıcılığını, hayal gücünü, duygu ve düşüncelerini ifade etmek üzere beklentilerine karşılık verebilmek adına değişmiş ve dönüşmüştür. Sanat, dijital dünyanın yeniliklerini takip ederek, sanatçıların teknolojik araçları kullanmalarına olanak sağlamış ve dijital sanat olarak dünyada yerini almıştır. Geleneksel sanattan farklı bir bakış açısı gerektiren dijital sanat, yardımcı malzeme yerine ana malzeme olmuştur. 1940'lardan günümüze kadar devam eden bu gelişmelerin 'dijital devrim' adı ile anılmasının sebebi bilgisayar temelli teknolojik değişimler olmasıdır. 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan dijital sanat kavramı, 1990'larda meydana gelen ileri teknolojik gelişmeler ile kaçınılmaz olan değişime girmiştir ve dijital sanat kendisine yeni alanlar oluşturmaktadır. Çevrimiçi sanat platformları aracılığıyla sanatçılar hem eserlerini sergileyebilmekte hemde sanata ulaşmak isteyen kişiler ile aralarında herhangi bir aracı olmadan iletişime geçebilme imkanı bulmaktadırlar. Farklı alanların başında, sanal ve gerçekliğin birleşmesi ile oluşan Metaverse evreni gelmektedir. Metaverse evreni insanların üretme çabasını teknoloji ile birleştirerek günümüz dijital alanını oluşturmaktadır. Metaverse, merkezi bulunmadan 3 boyutlu sanal platformların birleştiği bir alanı temsil etmekte ve sanatçıların dünyada gerçekleşmesi zor fikirlerini sanal platformlarda uygulama alanı yaratarak mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional art has changed and transformed in order to respond to the expectations of people to express their creativity, imagination, emotions and thoughts with the influence of historical time in line with the natural development and needs of society. By following the innovations of the digital world, art has enabled artists to use technological tools and has taken its place in the world as digital art. Digital art, which requires a different perspective from traditional art, has become the main material instead of an auxiliary material. The reason why these developments, which have continued from the 1940s to the present day, are known as the 'digital revolution' is that they are computer-based technological changes. Emerging in the late 19th century, the concept of digital art has undergone an inevitable change with the advanced technological developments that took place in the 1990s, and digital art is creating new fields for itself. Through online art platforms, artists can both exhibit their works and communicate with people who want to access art without any intermediary. At the forefront of the different spaces is the Metaverse universe, which is formed by the merger of virtual and reality. The Metaverse universe combines the human endeavor to produce with technology to create today's digital space. The Metaverse represents a space where decentralized 3D virtual platforms converge, making it possible for artists to realize their ideas that are difficult to realize in the world by creating a space for implementation on virtual platforms.