Coğrafi bilgi sistemi ile çevresel verilerin modellenmesi: Trabzon Değirmendere Vadisi örneği
Modelling environmental data using geographical information system: Case study of Trabzon Değirmendere valley
  1. Tez No: 96762
  2. Yazar: MEHMET DEVRİM AKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN YOMRALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Geographical Information Systems, Remote Sensing, Digital Elevation Model, Geographical Database, Arc/Info. VII
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET 1998 yılında, Karadeniz Teknik Üniversitesi önderliğinde ve Trabzon Valiliği'nin desteği ile, Trabzon-Değirmendere Vadisini daha yaşanılabilir kılmak için, Bu Vadide bir Çevre Düzenleme Projesi (DEVAÇED) başlatılmıştır. Projenin amacı; söz konusu vadinin mevcut fiziki, sosyo-ekonomik, arazi kullanımı, teknik altyapı, mülkiyet ve imar planlamasının incelenmesi, elde edilen her türlü verilerin coğrafi veri tabanına aktarılması, gerekirse vadinin uydu görüntülerinin sağlanması, bu coğrafi verilere dayanarak doğal ve yapay kirlilik kaynaklarının tespit edilmesi, gerekli coğrafi analizlerin ardından yaşanılan doğal çevreye ilişkin bazı saptamaların ve tahminlerin yapılması ve de sonuç olarak kırsal ve kentsel alanların yeniden düzenlenmesidir. Bu Yüksek Lisans Tezi, DEVAÇED Projesi kapsamında hazırlanmıştır. Bu çalışmada, yukarıda proje amaçlarında da belirtildiği gibi Arc/Info Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımı kullanılarak yörenin coğrafi veri tabanı oluşturulmuş, bu verilerden yararlanılarak yörenin doğal-yapay kirlilik kaynaklarına ve potansiyel erozyon sahalarına yönelik iki ayrı saptama yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama, Sayısal Arazi Modeli, Coğrafi Veri Tabanı, Arc/Info VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Modelling Environmental Data Using Geographical Information System : Case Study of Trabzon-Değirmendere Valley In 1998, with leadership of Karadeniz Technical University and with supporting of Governorship of Trabzon, Environment Arrangement Project of Değirmendere Valley was started for making Trabzon-Değirmendere Valley more liveable. The aim of the Project is to investigate present physical, socio-economic, land use, technical infrastructure, property and planning conditions of the area, to collect these geographical data, to form a geographical database, if necessary to acquire satellite images of the area, to determine artificial and natural pollution resources, to make necessary geographical analyses, as a result, to re-arrange rural and urban areas. This thesis was prepared at extend of DEVAÇED Project. In this study, geographical database of the area was formed with ARC/INFO geographical information system software. Two determination that one of them is detecting artificial-natural pollution sources and other of them is to determine the potential erosion areas was made with supporting of the geographical database.