Çeşitli toprak örneklerinden bacillus thuringiensis'lerin izolasyonu, karakterizasyonu ve insekdisidal etkilerinin belirlenmesi
Isolation and characterization of bacillus thuringiensises from various soil samples and determining insecticidal effects of them
  1. Tez No: 96761
  2. Yazar: ÖZLEM BÜLBÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus thuringiensis, insecticidal crystal protein, biological control. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Bu çalışmada, çeşitli toprak örneklerinden B. thuringiensis izolasyonu ve bu bakterilerin identifikasyonları yapıldı. Ayrıca elde edilen bu izolatlann Coleoptera, Hymenoptera ve Lepidoptera gruplarına ait böcekler üzerinde insektisidal etkileri belirlendi. Yapılan çalışmada, üç farklı yerden alınan toprak örneklerinden toplam 85 farklı bakteri izole edildi. Morfolojik ve biyokimyasal analizler sonucu bu bakteriler arasından 40 tanesinin B. thuringiensis oldukları tespit edildi. ISR (Intergenic 16S-23 S Spacer Region) deneyi ile yapılan moleküler testler sonucu 28 izolatm kontrol suşlar ile aynı özelliğe sahip olduğu görüldü. Yapılan morfolojik ve biyokimyasal testler sonucu belirlenen 40 izolatın Agelastica alni (Coleoptera), Neodiprion sertifer (Hymenoptera) ve Hyphantria cunea (Lepidoptera) böcekleri üzerinde insektisidal etkileri belirlendi. Bu sonuçlar elde edilen bakterilerin özellikle Hyphantria cunea üzerinde oldukça etkili (%50-100) olduğunu gösterdi Aynı izolatlann Agelastica alni ve Neodiprion sertifer üzerindeki insektisidal etkilerinin sırasıyla %5- %55 ve %10-80 arasında olduğu gözlendi. Anahtar Kelimeler : Bacillus thuringiensis, insektisidal kristal protein, biyolojik kontrol.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Isolation and Characterization of Bacillus thuringiensises from Various Soil Samples and Determining İnsecticidal Effects of Them In this study, isolation of B. thuringiensis from various soil samples and identification of these bacteria have been carried on. Also, insecticidal efects of these isolates were identified on insects belong to Lepidoptera, Hymenoptera and Coleoptera, Eighty five isolates were obtained from soil samples taken from three different places. Among these bacteria, 40 isolates were detected as B. thuringiensis according to morphological and biochemical test results. At the end of molecular tests that were done with ISR (Intergenic 16S-23S Spacer Region) assay, it was determined that 28 isolates hassame properties as the control strains. Insectisidal effects of 40 isolates, that were identified at the end of morphological and biochemical tests on Agelastica alni (Coleoptera), Neodiprion sertifer (Hymenoptera) and Hyphantria cunea (Lepidoptera) were detected. These results showed that isolated bacteria were highly effective especially on H. cunea (%50-100). However, same isolates showed 5-55% insecticidal effect on Agelastica alni and 10-80% on Neodiprion sertifer.