İstatistik analiz yöntemlerinin deneysel çalışmalarından ve kimya eğitimi araştırmalarından elde edilen verilere uygulanması: Bir özel durum çalışması
Application of the statistical analysis method to data from experimental studies and chemical education investigations: A special case study
- Tez No: 96763
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Statistical Analysis, Regression Analysis, Correlation Coefficients, Mathematical Expression, Biomass Liquefaction, Heating Values, Chemical Education VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada, matematiksel model geliştirme, istatistiksel kavramlar, istatistik analiz, kimyasal analize matematiksel istatistiklerin uygulanması, lineer bağıntıların istatistikleri, güvenirlilik, regresyon analizi, korelasyon ve korelasyon katsayıları incelendi. Birinci bölümde, lignin içerikleri ve ısı değerleri arasındaki ilişkiler kullanılarak biyokütlenin ısı değerlerini hesaplamak için yeni matematiksel ifadeler geliştirildi ve lignin içerikleri ile ısı değerleri arasındaki ilişkiler istatistik analiz yoluyla incelendi. İkinci bölümde, biyokütlenin sulu sıvılaşma ürün verimleri üzerine lignin muhtevasımn etkisi incelendi. Son bölümde, kimya öğrencilerine test uygulama sonuçlan istatistik analize tabi tutuldu. Birinci bölümde, biyokütle yakıt üst ısı değeri (ÜID) ile lignin içeriği arasında, oldukça anlamlı bir lineer korelasyon mevcut olup, korelasyon katsayıları 0,9504 ve 0,9302 bulunmuştur. İkinci bölümde, lignin içeriği ile sıvı ve katı ürün verimleri arasında korelasyon mutlak değerleri katalitik olmayan sulu sıvılaştırma için yaklaşık 0,898 ve katalitik sulu sıvılaşma için 0,883 olup bu değişkenler kuvvetli bir korelasyon göstermektedir. Son bölümde, kimya öğrencilerine uygulanan testten elde edilen veriler değerlendirilmiş ve belirli kavramların anlaşılmaması nedenlerine açıklık getirilmiştir. Anahtar Kelimeler : İstatistik Analiz, Regrasyon Analizi, Korelasyon Katsayıları, Matematiksel Eşitlikler, Biyokütle Sıvılaştırması, Isı Değerleri, Kimya Eğitimi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Application of the Statistical Anaslysis Method to Data from Experimental Studies and Chemical Education Investigations : A Special Case Study In this study, mathematical model development, statistical concepts, statistical analysis, application of mathematical statistics to chemical analysis, statistics of linear relations, confidenceness limits, regression analysis, correlation and correlation coefficients were examined. In the first section, new mathematical expressions were developed for calculation heating values of biomass by using and relationships between lignin contents and heating values were studied by statistical analysis. In the second section, effect of lignin content on yields of aqueous liquefaction products of biomass was studied by using statistical methods, finally, results of test application to chemistry students was subjected to statistical analysis. In the first section, there was a highly significant linear correlation between the higher heating values (HHVs) of the biomass fuels and their lignin contents and correlation coefficients were 0.9504 and 0.9302. In the second section, the absolute values of the correlation coefficients between the lignin content and the oil and the char yields were about 0.898 for non-catalytic aqueous liquefaction and 0.883 for catalytic aqueous liquefaction, indicating a strong correlation. In the final section, data from the test application to chemistry students was analyzed and was clarified the reason of why somecertain concepts were not understood by the students.