Antalya'da aile sağlığı merkezlerine başvuran erişkinlerde hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of patient satisfaction among adults applying to family health centers in Antalya
  1. Tez No: 967629
  2. Yazar: MEHMET ALPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT AKDENİZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Hasta memnuniyeti, EUROPEP, Sağlık hizmeti kalitesi, Antalya, Family medicine, Patient satisfaction, EUROPEP, Quality of healthcare services, Antalya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Antalya'da Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuran Erişkinlerde Hasta Memnuniyetinin Değerlendirilmesi Özet Amaç: Bu çalışma, Türkiye'de Aile Hekimliği Uygulaması'nın 15. yılında, Antalya ilindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran erişkin hastalarda sağlık hizmeti memnuniyet düzeyini ve memnuniyete etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırma, 2025 yılı içerisinde Antalya il merkezindeki farklı Aile Sağlığı Merkezlerinde yürütülmüştür. Araştırmaya 18 yaş ve üzeri, çalışmaya katılmaya gönüllü bireyler dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış EUROPEP hasta memnuniyeti anketi kullanılmıştır. Anket beş ana boyutu (doktor-hasta ilişkisi, tıbbi bakım, bilgi ve destek, süreklilik ve işbirliği, erişilebilirlik) içeren 23 maddeden oluşmaktadır. İstatistiksel analiz için tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: [Bu kısım araştırma sonuçlarınızla doldurulacaktır. Ortalama memnuniyet puanları, alt boyut puanları, sosyodemografik faktörlere göre farklılıklar vb. yazılacak.] Sonuç: Antalya'da birinci basamak sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi, hizmet kalitesinin geliştirilmesi açısından önemli veriler sağlamaktadır. EUROPEP anketi ile elde edilen bulgular, hasta memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve aile hekimliği hizmetlerinin güçlendirilmesi için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate patient satisfaction levels and the factors affecting satisfaction among adult patients attending Family Health Centers in Antalya, Turkey, in the 15th year of the nationwide Family Medicine implementation. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted in various Family Health Centers in Antalya in 2025. Adults aged 18 years and over who volunteered to participate were included. Data were collected using the Turkish validated version of the EUROPEP patient satisfaction questionnaire, which consists of 23 items covering five dimensions: doctor-patient relationship, medical care, information and support, continuity and cooperation, and accessibility. Descriptive statistics, t-test, ANOVA, and correlation analyses were performed for statistical evaluation. Results: [To be filled with research findings: mean satisfaction scores, sub-dimension scores, differences by sociodemographic characteristics, etc.] Conclusion: Evaluating patient satisfaction in primary care services in Antalya provides essential data for improving service quality. Findings from the EUROPEP questionnaire will help identify factors influencing satisfaction and guide strategies to strengthen family medicine services.